Senatul României a modificat legea privind fumatul în restaurante

person Horeca
access_time_filled

Senatul României a adoptat pe 8 iunie 2011 proiectul de lege privind modificarea Legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, proiect care prevede interzicerea fumatului în spații publice, în instituții, restaurante și baruri. Contactați de redacția noastră, reprezentanții Senatului ne-au transmis următoarele.
Proiectul de lege adoptat de Senat prevede că fumatul este interzis în toate spațiile publice închise, prin spațiu închis înțelegându-se „orice spațiu care are un acoperiș, tavan ori plafon și este delimitat de cel puțin un perete, indiferent de natura acestora și de caracterul permanent sau temporar”, se arată în textul transmis de Senat.

legefumat
Cu toate acestea, „Fumatul este permis în baruri, discoteci, restaurante și în alte unități cu destinație similară, organizate exclusiv pentru fumători, în care accesul tinerilor cu vârsta sub 18 ani este interzis„. Așadar, patronii de baruri și restaurant vor putea spune adio clienților fumători sau vor fi nevoiți să deschidă localuri dedicate exclusiv practicanților acestui viciu.
Proiectul de lege interzice fumatul și în spațiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun și în locurile de joacă pentru copii.
Persoanele responsabile din instituțiile menționate mai sus (spațiile publice închise și mijloacele de trasnport în comun) „vor elabora și vor pune în aplicare regulamente interne prin care este interzis fumatul în incitna instituției, prin marcarea cu indicatoare: Fumatul interzis sau folosirea semnului internațional, respectiv țigareta barată de o linie transversală”, se mai arată în proiectul de lege adoptat de Senat.
mainPersoanele fizice care nu repectă noile prevederi se sancționează cu amendă contravențională de 300 lei, iar persoanele juridice cu amendă contravențională de 5000 de lei, la prima abatere, și cu suspendarea autorizației de funcționare la a doua abatere. „Sumele provenite din amenzile contravenționale se fac venit la bugetul de stat și se virează către bugetul Ministerului Sănătății pentru finanțarea programelor naționale de sănătate”, se mai arată în proiectul de lege. 
Părerile din Parlament, împărțite
Senatorul Alexandru Mazăre a avertizat totuși asupra consecințelor negative pe care această interdicție le-ar putea avea asupra turismului. „Ca întotdeauna noi suntem mai catolici decât Papa, vrem să dezvoltăm turismul și noi vorbim de interdicții, interdicții, interdicții. (…) Din punct de vedere al industriei turistice este un lucru care ne va afecta profund în sens negativ”, a spus Alexandru Mazăre.
„Turismul în general se face pentru aerul curat, dacă nu mă înșel eu, poate greșesc. La Singapore, unde ne-am dori cu toții să ne facem concediile, nu se fumează nicăieri, iar dacă arunci o hârtie pe jos e amendă de 10.000 de dolari”, a declarat Mircea Diaconu. Manuela Mitrea a subliniat că interzicerea totală a fumatului în locurile publice a produs deja efecte pozitive acolo unde a fost adoptată o astfel de lege,  fiind prevenită apariția și agravarea multor boli, a îmbolnăvirii copiilor și tinerilor, în timp ce starea de sănătate a angajațilora fost ameliorată, fără a produce efecte economice negative. Ea a mai amintit că fumatul pasiv provoacă decese premature și pierderi economice, este o încălcare a principiilor constituționale privind sănătatea și un loc de muncă sănătos.
Trebuie să mai menționăm că Senatul a trimis proiectul de lege Camerei Deputaților, spre dezbatere și aprobare, Camera Deputaților fiind Cameră Decizională în acest caz.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302