Radu Enache: Incertitudinea economică blochează investiţiile hoteliere

person Horeca
access_time_filled

Proprietarul grupului hotelier Continental Hotels, Radu Enache a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, prioritățile pentru anul 2012, atât ale lanțului hotelier cât și ale Federației Industriei Hoteliere din România, al cărui președinte este, dar și câteva probleme cu care se confruntă hotelurile din România. Radu Enache a subliniat că industria hotelieră, inclusiv lanțul pe care îl conduce, va fi afectată în 2012 de incertitudinea economică care planează și de lipsa unor previziuni economice clare care să stimuleze investițiile în hoteluri: „Industria hotelieră va fi foarte afectată de incertitudinea economică. oradeaNoi cel puțin ne-am fript foarte tare cu dezvoltările pe care le-am facut în hoteluri, bazându-ne pe anumite informații economice din partea autorităților, iar ulterior previziunile s-au schimbat dramatic. Personal, dacă nu o sa știu precis ce se va întâmpla în următorii trei ani nu voi mai investi niciun leu. Mă refer aici la modul în care va fi guvernată România, cum va evolua euro, care va fi evoluția costurilor creditelor. De asemenea, vreau să știu o predictibilitate fiscală, dacă se dorește încurajarea industriei hoteliere„, a declarat Radu Enache.
Radu Enache a adăugat că este prima dată în ultimii 20 de ani „când nu știm cum să facem bugetul pe anul 2012. Anul viitor va fi unul extrem de imprevizibil, lucru care va descuraja investițiile în sectorul hotelier”. 
Proiectul de modernizare al Continental Suceava este gata, însă nu va fi demarat atâta timp cât nu există o previziune economică clară
Întrebat de proiectul de modernizare al hotelului Continental din Suceava, Radu Enache a declarat că acest proiect este finalizat însă așteaptă anumite semne: „Proiectul de modernizare al hotelului este finalizat însă nu va fi demarat atâta timp cât nu există o previziune economică clară pe următorii 3 ani. Atunci când investești 5 milioane euro te gândești de 5 ori înainte”. Radu Enache a precizat că cel mai profitabil hotel din lanțul Continental s-a dovedit a fi hotelul Hello Hotels din București și intenționează în următorii ani să dezvolte acest brand la nivel național.
Hello Hotels, singura satisfacție în această perioadă de criză
„Hello Hotels reprezintă singura satisfacție în această perioadă de criză. Funcționează extraordinar. Dacă inițial ne gândeam să extindem brandul în orașe cu peste 180.000 locuitori, acum ne gândim în principal la piața din București și la orașele cu peste 300.000 locuitori. Pot să vă spun că Bucureștiul este o piață interesantă pentru hotelurile de 2 stele”.

hel

Proprietarul lanțului Continental crede că brandul Hello Hotels a prins așa de bine pentru că oferă cel mai bun preț pentru calitatea oferită, o medie de 30 euro pe noapte. În 2011 Hello Hotels a avut un grad mediu de ocupare de peste 75%. Și hotelul de 5 stele Grand Hotel Continental a avut un grad de ocupare bun în 2011, și anume 65%. Dacă la nivelul lanțului hotelier, ponderea turiștilor români este mai mare decât cea a turiștilor străini, Grand Hotel Continental primește în principal turiști străini: 70% sunt străini și doar 30% sunt români a declarat Sanda Almășan, managerul general al hotelului.
grandcontiRadu Enache a mai declarat că cea mai mare realizare pe anul acesta „este faptul că am întărit echipa de vânzări în toate sucursalele, lucru care reprezintă un mare avantaj pentru 2012”. Acesta a salutat și reducerea taxei hoteliere la 1% la nivel național începând cu 2012 și a adăugat că este important acum ca jumătate din această taxă să meargă la promovarea turismului.
La capitolul nemulțumiri și probleme, Radu Enache a punctat fluctuația mare de personal din cadrului lanțului, care a ajuns undeva la 37%, dar și concurența neloială din sectorul hotelier. Sanda Almășan a punctat faptul că la nivelul hotelurilor de 5 stele există o concurență neloială, pentru că hotelierii nu practică un tarif corect și reduc prețurile la nivelul celor de 3 stele.
Deși la nivel de autorități au fost prezentate unele creșteri semnificative în turismul românesc, Radu Enache, spune că din contră, în calitate de președinte al lanțului Continental, în 2011, a simțit o scădere a circulației turistice. Acesta a mai subliniat faptul că în perioadă de criză economică guvernele trebuie să ia anumite măsuri de încurajarea a investițiilor iar pentru sectorul hotelier este necesară reducerea TVA-ului pentru segmentul food&beverage, care ar duce la venituri mai mari. „Avem un handicap: lumea nu stă în restaurantele din hoteluri”.
La nivel de Federație, Radu Enache a declarat că principala realizare este aderarea tot mai multor hotelieri: „De la 3000 de camere am ajuns la aproape 12.000 de camere. Zilnic avem aderări. În luna ianuarie o să avem o Adunare Extraordinară în care vom stabili direcțiile pe anul 2012. Vrem să mobilizăm industria hotelieră, să unim hotelierii și să transmitem doleanțele noastre printr-o singură voce”.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302