Top 10 cele mai performante pieţe hoteliere din Europa

person Horeca
access_time_filled

Cel mai important furnizor de informații din industria hotelieră, STR Global a publicat clasamentul celor mai performante piețe hoteliere din Europa în 2011, din punctul de vedere al evoluției indicatorului de performanță hotelieră RevPAR (venituri pe cameră disponibilă). Capitala Lituaniei, Vilnius conduce detașat clasamentul, înregistrând cea mai mare creștere a indicatorului RevPAR în 2011 (+34%). Vilnius este urmat în clasament de capitala Estoniei, Tallin care a înregistrat o creștere a RevPAR-ului de 30% și de orașul italian Veneția (cu o creștere de 27,8% față de 2010).

top

Potrivit STR Global, piața hotelieră europeană a înregistrat per total rezultate pozitive în termeni de RevPAR, în 2011. În ciuda condițiilor economice dificile, din 157 de orașe și destinații europene monitorizate de STR Global doar 15 au înregistrat o scădere a indicatorului RevPAR. „Piețele hoteliere din Europa au înregistrat o creștere limitată a ofertei în 2011 și, în același timp, o creștere a cererii”, a declarat Elizabeth Randall, managing director la STR Global.
Creșterea spectaculoasă a indicatorului RevPAR de pe unele piețe hoteliere din top a fost determinată în principal de creșterea gradului de ocupare, cu excepția orașelor Vilnius și Istanbul. În Istanbul (care a fost o suprinză plăcută pentru industria hotelieră, în 2011), tariful mediu zilnic a crescut cu 30,8%, însă a fost singura destinație din top care a înregistrat o scădere a gradului de ocupare (-4,2%), dar și oferta de cazare a crescut semnificativ anul trecut aici. În Vilnius gradul de ocupare al hotelurilor a crescut cu 15,6% iar ADR-ul a crescut cu 15%.

vilnius

În orașul Reykjavik din Islanda, creșterea indicatorului RevPAR a fost determinată de o creștere a gradului de ocupare de peste 20%. Nu toate piețele hoteliere au dus-o însă așa bine în 2011. Cele mai slabe rezultate în termeni de RevPAR, în 2011, s-au înregistrat în orașele Preston și Hull, -11,6%, respectiv -10,6% față de 2010, datorită creșterii ofertei de cazare din regiune dar și a scăderii tarifelor.
Bazate pe condițiile actuale de pe piață, ultimele noastre previziuni pentru 2012 au fost revizuite în jos pentru 39 de piețe din Europa. Totuși, anticipăm o creștere a cererii în Berlin (+5%), Londra (+4%) și Viena (3,9%) și pentru alte 27 de piețe hoteliere europene, ceea ce înseamnă totuși vești bune pentru industria hotelieră”, a declarat Elisabeth Randall, managing director STR Global.
Clasamentul celor mai neperformante piețe hoteliere din Europa (din punctul de vedere al evoluției indicatorului RevPAR în 2011) arată așa:

topdown

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302