Sfaturi pentru bucătari, de la Carmolimp: cum să alegeţi corect carnea
Pentru a ajuta bucătarii să aleagă corect carnea și să diferențieze carnea alterată de cea proaspătă, producătorul de carne Carmolimp a realizat o listă cu sfaturi pentru aceștia. Potrivit reprezentanților companiei oferta de carne de pe piață ascunde multe capcane și tocmai de aceea consumatorii trebuie să fie foarte atenți.
„Pentru a putea face diferența între un produs proaspăt și unul alterat, astfel încât să nu fie pusă în pericol sănătatea consumatorului, recomand ca înainte de cumpărare să se facă un examen organoleptic. Acest examen este de fapt o apreciere a calității produselor alimentare cu ajutorul văzului, mirosului, gustului și, uneori, al pipăitului și poate fi pus în practică de absolut oricine cu un minimum de informații”, a declarat Valentin Soneriu, Director General Carmolimp.
Primul contact cu carnea este cel vizual. O bucată de carne proaspătă are o culoare plăcută, specifică speciei. Trebuie să fie roșu intens, spre maroniu ” în cazul cărnii de vită, roșu pal ” dacă e de porc și alb-gălbui ” în cazul cărnii de pui. Are o textură ușor umedă și nelipicioasă, fără a lăsa zeama. Cu cât carnea este mai veche, va lăsa mai mult lichid, iar acesta va avea un aspect mai tulbure.
Mirosul și gustul trebuie să fie cel specific sortimentului de carne, plăcute, potrivit de sărat ș condimentat, fără gust sau miros modificat sau de altă natură.
La atingere, prin apăsare, o bucată de carne proaspătă își va recăpăta forma, pe când cea veche, nemaifiind la fel de elastică nu va mai reveni, păstrând urma locului unde a fost atinsă.
De asemenea, dacă pe lista de cumpărături se regăsește carnea cu os, aspectul oaselor și măduva din interiorul acestora oferă indiciile perfecte de prospețime. Ar trebui ca aspectul exterior al oaselor să fie fin, să aibă o culoare clară și fără pete, iar măduva ar trebui sa fie de culoare roz.
„Alt aspect deosebit de important este modul în care e expusă carnea în magazin. Ea trebuie să fie expusă în vitrina frigorifică, nu în tăvi așezate deasupra vitrinei, nici agățată în cui. De asemenea, e bine să verificați dacă vitrina funcționează și nu este expusă pe post de obiect de mobilier. Îți poti da seama de acest lucru apropiind mâna de vitrină ” dacă simți aerul rece degajat de aceasta, e în regulă”, conchide Directorul General Carmolimp, Valentin Soneriu.