Bucătarii români se antrenează pentru Olimpiada de Gastronomie IKA
Federația Bucătarilor din România organizează în perioada 19-20 iulie primul antrenament al bucătarilor români care vor participa la Olimpiada de Gastronomie IKA 2012 din această toamnă (6-9 octombrie, Erfurt, Germania). Antrenamentul se desfășoară la Centrul de Excelență în Gastronomie și Tehnologie Alimentară – AROMA. Președintele Federației Bucătarilor, Gabriela Berechet a subliniat la conferința de presă care a precedat antrenamentul că selecția bucătarilor care vor reprezenta România la Olimpiadă a avut în vedere realizarea unei combinații între experiență și tinerețe și că unul din obiectivele participării României la Olimpiadă este acela de a deschide oportunități tinerelor generații de bucătari în competițiile internaționale.
Anul acesta, ANBCT – România împreună cu FBR au hotărât componența echipelor naționale (seniori și juniori) participante la acest concurs gastronomic, după cum urmează:
Echipa Națională a Bucătarilor din România este compusă din: Ioan Florescu ” căpitan de echipă, Cornelia Ghișoi, Orlando Zaharia, Mihai Neacșu, Samuel Rus, Carmela Dragomir și Gabriela Berechet ” Managerul echipei.
Echipa Națională de Juniori a României este formată din: Silviu Scornea (teamchef), Dragoș Bercea (bucătar Cabana Vânătorilor Predeal), George Baciu (bucătar Grand Hotel Continental București), Iulian Chivu ” (bucătar Grand Hotel Continental București), Ștefan Raul Mihalycsek (bucătar Restaurantul Palazzo din Oradea) și Viorica Beșleagă (cofetar SC Delice International SRL, Câmpina, Prahova).
Echipa Regională București este formată din: Henrik Sebok ” Căpitan de echipă, Daniel Stoenescu, Eugen Grosu, Răzvan Alexandru, Adriana Ibrean.
Peste 1600 de profesioniști, bucătari și cofetari, din peste 50 de țări, peste 300 de participanți individuali și mai bine de 350 de reprezentanți media își dau întâlnire în luna octombrie la această competiție. Începând cu anul 1972, România a fost prezentă cu echipa națională de bucătari, la Olimpiada bucătarilor din Germania. Evenimentul se organizează o dată la 4 ani și anul acesta a ajuns la ediția cu numărul 23.
Următorul antrenament al bucătarilor români se va desfășura la Constanța, în perioada 21-23 septembrie 2012, cu ocazia concursului internațional pentru elevi „Trofeul Balada Nej” – „Bucătar european – Gust tradițional”.
Președintele Federației Bucătarilor din România, Gabriela Berechet a mai subliniat că participarea bucătarilor la o competiție gastronomică de asemenea amploare este destul de costisitoare și că așteaptă sponsori, care sunt interesați să promoveze gastronomia românească și bucătarii români peste granițe.
„Vrem să promovăm România și gastronomia românească peste hotare. Singuri nu putem, avem nevoie de sprijin. Așa cum oamenii de afaceri sponsorizează fotbaliștii, cred că mai mulți ar trebui să sponsorizeze și bucătarii români, care devin ambasadorii României și ai gastronomiei noastre, peste hotare”.