Pensiunile româneşti nu au învăţat “lecţia” clasificării
În România există circa 8000 de pensiuni și 140.000 de locuri de cazare în pensiuni, însă aproximativ jumătate din capacitatea de cazare estimată se găsește în unități neclasificate, potrivit celui mai amplu studiu referitor la turismul de pensiune din România, realizat în cadrul proiectului „Întreprinzători în turism – Pensiuni în România”. Potrivit cercetăriii, în perioada 2011-2012 s-a îmbunătățit gradul de clasificare al pensiunilor: numărul pensiunilor clasificate a crescut cu 500, iar numărul de locuri clasificate în pensiuni a crescut cu 10.000.
Numărul locurilor în pensiuni clasificate reprezintă puțin peste 25% din totalul locurilor de cazare clasificate în T1 2012 în România. Dacă se adaugă la capacitatea de cazare totală și locurile din unități neclasificate sau în curs de clasificare, atunci segmentul Pensiuni deține o pondere de aproximativ 40% în capacitatea totală de cazare din turismul românesc.
Din punctul de vedere al clasificării unităților neclasificate, cele mai interesante progrese în perioada 2011- 2012 s-au înregistrat în regiunile Sud-Est, Centru și Vest. De altfel, primele 2 regiuni menționate aveau la începutul anului 2011 și continuă să aibă și în prezent, printre cele mai mari ponderi ale locurilor neclasificate, ceea ce demonstrează că cererea turistică mare antrenează investiții în spații de cazare, dar în același timp nu împiedică funcționarea unei mari părți a acestora fără a fi clasificate.
Regiunea Centru concentrează cel mai mare număr de pensiuni și locuri de cazare în pensiuni (2800 de pensiuni și 47.000 de locuri de cazare în pensiuni), datorită dezvoltării unor zone agroturistice consacrate în jurul „aglomerării” de obiective turistice majore. La polul opus se află regiunea București ” Ilfov (de altfel și cea mai puțin întinsă regiune), segmentul pensiuni fiind aici într-un stadiu de dezvoltare incipient, în cadrul unei intense activități turistice preponderent de business.
Principalele 15 județe ale României după numărul estimat de locuri în pensiuni dețin împreună peste 80% din capacitatea de cazare a segmentului. Constanța, Brașov, Prahova, Suceava și Sibiu concentrează împreună jumătate din numărul de pensiuni și din locurile de cazare în pensiuni din țară.
Deși turismul de pensiune nu este caracteristic litoralului, factori ca nevoia de diversificare în turism pe fondul rafinării solicitărilor turiștilor sau ca supra-cererea din perioadele de vârf a determinat dezvoltarea segmentului și în județul Constanța. Pe de altă parte, „situația litoralului relativ la turismul de pensiune trebuie evaluată cu grijă, întrucât în localitățile de pe litoral au fost identificate foarte multe spații de cazare neclasificate sau aflate în curs de clasificare, a căror includere în segmentul pensiuni a fost mai degrabă convențională”, se arată în studiu.