FPTR solicită Guvernului eliminarea impozitării tichetelor de vacanţă
Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) cere Guvernului să elimine impozitarea cu 16% a tichetelor de vacanță, măsură care ar crește cu peste 1,5 milioane de persoane numărul turiștilor angajați în mediul privat care și-ar petrece vacanța în țară, ceea ce ar reprezenta încasări suplimentare de peste 1,2 miliarde de euro, potrivit FPTR.
„Legea privind tichetele de vacanță” promulgată prin Ordonanța de Urgență nr. 8 din 18 februarie 2009 a eșuat lamentabil din cauza introducerii în iulie 2010 a Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal. Printre măsurile prevazute a fost și impozitarea cu 16% a tichetelor de masă, cadou, de creșă și de vacanță.
„Astfel, din cauza impozitării cu 16% a sumelor reprezentând tichetele de vacanță, la mai bine doi ani de când s-a luat această măsură numărul tichetelor de vacanță utilizate în prezent de către angajatorii privați este aproape nul. Această lege a fost readusă în discuție de către reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) ca fiind o șansă acordată turismului românesc, care ar putea să-și consolideze creșterile din acest an și în decursul anilor viitori. Pentru a putea fi adoptate și de firmele private și a stimula astfel creșterile din turism, FPTR cere Guvernului eliminarea impozitului de 16% aplicat tichetelor de vacanță”, a declarat Mohammad Murad, președintele FPTR.
FPTR estimează că eliminarea impozitării cu 16% ar face ca numărul turiștilor care își petrec concediile în destinațiile interne să se majoreze cu peste 1,5 milioane de persoane, ceea ce ar reprezenta creșteri de peste 1,2 miliarde de euro, dacă ținem cont că fiecare angajat va primi tichete în valoare de aproximativ 800 de euro (3.600 de lei).
FPTR susține modificarea legii privind tichetele de vacanță pentru ca aceasta să devină operațională, deoarece ea nu a fost pusă în practică de angajatorii privați din cauza impozitării sumelor reprezentând contravaloarea tichetelor de vacanță.
Studiile realizate până în prezent demonstrează că preferințele românilor sunt legate în primul rând de creșterea gradului de confort și relaxare într-o vacanță petrecută alături de familie, în special în România și la tarife cât mai mici.
Pe de altă parte există exemple pe scară largă la nivelul Europei, în țări precum Franța, Polonia, Ungaria, Italia, Belgia, Elveția sau Ucraina, unde sistemul tichetelor de vacanță a fost implementat și pus în practică cu succes. De aceea aceste țări reușesc să rețină între granițele proprii un număr mare de turiști. Acest lucru nu este de neglijat, pentru că posibila investiție a angajatorului în astfel de vacanțe oferite salariaților ar aduce beneficii de ambele părți, reprezentând o stabilizare a forței de muncă și o măsură eficientă de motivare a angajaților„, a mai declarat Mohammad Murad, președintele FPTR.
Aplicarea acestui sistem de oferire și utilizare a tichetelor de vacanță va avea un impact pozitiv atât în ceea ce privește promovarea turismului intern al României și creșterea numărului de turiști, dar și în ceea ce privește încasările la bugetul de stat, prin creșterea bazei de impozitare aplicată asupra încasărilor operatorilor din turism.