Câştigătorii Premiilor de Excelenţă Vinul.Ro 2012
Concursul de vinuri Premiile de Excelență Vinul.Ro, ediția 2012, și-a desemnat câștigătorii. Cei peste 40 de producători și importatori de vinuri medaliați la ediția din acest an au intrat aseară în posesia distincțiilor în cadrul unui eveniment de gală organizat de Vinul.Ro în București, care a reunit lumea bună din industria vinului.
350 de vinuri, atât din România cât și din străinătate, au fost înscrise anul acesta în concurs, iar în total, în ambele secțiuni ale concursului (horeca și retail) s-au acordat 101 medalii de aur si argint. În secțiunea non-retail, au fost acordate 15 medalii de Aur și 58 de argint, iar in secțiunea dedicată vinurilor cumpărate direct de pe raft s-au acordat 7 medalii de aur si 21 de argint.
Valentin Ceafalău: „Medalia Premiul de Excelență Vinul.Ro reprezintă o garanție a calității”
Într-un top al medaliilor, pe locul I se află Cramele Recaș, cu 3 medalii de aur și 5 de argint, distincții câștigate în ambele secțiuni ale concursului. Acesta este urmat de către Crama Oprișor, cu 3 medalii de aur și 2 de argint, și Vinarte, producător ale cărui vinuri au obtinut 2 medalii de aur și 4 de argint. Au mai câștigat medalii de aur Vinaria Purcari (2 medalii), Budureasca, Castel Vinum, Tenuta Ulysse (importator Rifco), Vincon Vrancea, Castel di Tufo (importator Nelsand), Viu Manent (importator Ethic Wine), Domeniile Dealu Mare Urlați, Crama Girboiu, Casa de Vinuri Cotnari, Chateau Dereszla, Liliac Winery și Casa de Vinuri Negrini, fiecare cu câte o medalie de aur.
„Medalia Premiul de Excelență Vinul.Ro reprezintă o garanție a calității vinului respectiv. Ediția din 2012 a adus un juriu extrem de strict și exigent, am reușit să aducem 3 Master of Wine în juriu – o premieră pentru concursurile de vinuri din România – aceasta fiind cea mai mare treaptă pe care un specialist o poate atinge în domeniu. Pentru că ne dorim ca medaliile oferite de jurații competiției să conteze la raft și să garanteze calitatea am ales un juriu de top. 75% din membri juriului au fost străini (14 din 20 de jurați) tocmai pentru a garanta obiectivitatea jurizării. Am rugat juriul să judece vinul românesc într-un context mai amplu, al vinului internațional”, ne-a declarat Valentin Ceafalău, Redactor-șef Vinul.Ro.
Anul acesta nu s-a acordat Marea Medalie de aur niciunui vin înscris în concurs
Tocmai datorită acestei exigențe sporite, anul acesta s-au acordat mai puține medalii. În plus la ediția de anul acesta nu s-a acordat Marea Medalie de Aur niciunui vin înscris în concurs, cel mai mare punctaj obținut de un vin fiind 91 puncte, în condițiile în care pentru a obține Marea Medalie de Aur un vin trebuie să aibă un punctaj peste 92,5. „Faptul că niciun vin nu a reușit să obțină acest punctaj cred că ar trebui să reprezinte un semnal pentru producători și relevă faptul că mai este loc de îmbunătățire pe piața vinului”, crede Valentin Ceafalău.
Concursul s-a desfășurat anul acesta la Drăgășani, în perioada 26-30 octombrie, și a fost organizat cu sprijinul Asociației Producătorilor de Vinuri din Drăgășani. „Un alt obiectiv pe care l-am atins anul acesta a fost acela de a promova zone viticole din România. Până acum cele 3 ediții le-am făcut în București, anul acesta am hotărât să ieșim în Drăgășani. Și este foarte important, pentru că au participat degustători de la cele mai prestigioase publicații din lume. În 2013 sperăm să organizăm competiția în regiunea Dealu Mare”, ne-a mai declarat Valentin Ceafalău.
În ceea ce privește juriul de anul acesta trebuie menționat că au fost invitati sa analizeze vinurile înscrise în concurs 14 jurați străini, din 9 țări, dintre care trei deținători ai titlului Master of Wine. Astfel, în comisiile de jurizare au participat: Christy Canterbury MW (Statele Unite), Caroline Gilby MW, Angela Muir MW (Marea Britanie), Darrel Joseph (Austria), Yves Paquier (Elvetia), Luigi Salvo si Roberto Gatti (Italia), Mariusz Kapczynski (Polonia), Jaime Arraujo si David Cobbold (Franta), Nemeth Agnes (Ungaria), Yana Petkova, Marina Karakonova si Vili Galabova (Bulgaria). Alaturi de acestia, din juriul competiției au mai făcut parte și șase degustători români, membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România: Liviu Grigorica, Delia Statescu, Cristi Tudor, Petre Badea, Mihai Banita si Aurel Popa.
Identitatea vinurilor analizate în cadrul concursului în cele doua secțiuni a fost secretă până la calcularea punctajelor finale. Probele ce au intrat în concurs au fost clasificate în serii, în funcție de următoarele criterii: paliere de preț, categorie (vin liniștit/vin spumant/vinuri speciale), culoare, soi și rest de zahăr. Degustările pentru toate seriile s-au realizat în orb, garantându-se un anonimat total al probelor, singurele indicii prezentate juraților fiind anul de recoltă și categoria de preț.
Notele acordate au fost cuprinse între 0 și 100 puncte, conform fișelor de degustare Vinul.Ro. Vinurile care au fost punctate între 84 și 86,9 au primit medalii de Argint, cele cu punctaje între 87 și 92,4 puncte, medalii de Aur, iar vinurile ale căror punctaje depășeau 92,5 puncte ar fi fost distinse cu Mari medalii de aur (anul acesta nu a fost cazul).
Lista completă a câștigătorilor Premiilor de Excelență Vinul.Ro o găsiți AICI.