Afacerile horeca sunt vizate de autorităţi pentru plata impozitului forfetar

person Horeca
access_time_filled

impozitforfetarProprietarii de restaurante, de baruri, de pensiuni sau de hoteluri sunt luați în vizor de autorități și ar putea plăti în curând impozit forfetar, a anunțat ministrul delegat pentru IMM-uri, Turism și Mediu de Afaceri, Maria Grapini, care a precizat că după discuțiile cu Asociațiile profesionale și patronale se va realiza un studiu de impact.

„Impozitul forfetar nu se va aplica, dacă se va introduce, decât anumitor categorii de servicii (pensiuni, hoteluri, baruri, restaurante, saloane de înfrumusețare, spălătorii auto, ateliere de croitorie, ateliere de încălțăminte etc.), la care cheltuiala administrativă pentru plata impozitului pe profit este mare și pentru întreprinzator, și pentru stat (ca să verifice și să controleze fiecare locație)”, a precizat ministrul într-un comunicat.

Sumele de plată nu vor fi egale pentru toate serviciile și se va ține cont de indicatori relevanți: capacitatea locației, calitatea amplasamentului, tarifele medii adecvate locației.

Motivele introducerii impozitului forfetar sunt următoarele:

– simplificarea administrativă la întreprinzător și la instituțiile de control ale statului;

– posibilitatea evidențierii veniturilor în mod corect și realizarea de profit în vederea repartizării pentru dezvoltare sau dividende, de către întreprinzători (aceștia vor plăti suma fixată, indiferent de cât profit vor face);

– reducerea corupției la exercitarea controalelor la activitățile de servicii;

– etica și echitate pentru mediul de afaceri (toti cei care produc venituri trebuie să plătească un impozit).

taxerestaurante

Studiul de impact se va face după ce va avea loc discuția cu toate Asociațiile profesionale și patronale și vor fi definitivate următoarele aspecte:

– la ce categorie de servicii se aplică

– cuantumul

– criteriile de stabilire ale cuantumului.

Activitatea de control este simplificată deoarece există evidența societăților din fiecare categorie de servicii și grila stabilită de plată a impozitului, se arată în comunicat.

Această măsură va crește, de asemenea, conformarea voluntară, întreprinzătorul plătind cota stabilită, iar pentru cine nu plătește, Fiscul poate stabili, fără control, penalități de întârziere, nefiind necesar un control contabil, susține ministrul delegat pentru IMM-uri, Turism și Mediu de Afaceri.

Potrivit acestuia impozitul forfetar pentru care se face analiza si studiu de impact nu este impozitul minim aplicat de Guvernul Boc.

Aplicarea posibilului impozit forfetar se va face cu respectarea prevederilor legale în vigoare, se mai precizează în comunicat.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302