Cursuri de inițiere în arta culinară pentru monahi
Federația Bucătarilor din România a organizat în perioada 14 ianuarie – 21 februarie 2013 un curs de inițiere în arta culinară pentru 20 de cursanți din 5 așezăminte monahale ale Arhiepiscopiei Bucureștilor. Cursul de inițiere în arta culinară a fost organizat în cadrul unui parteneriat între Arhiepiscopia Bucureștilor, SC Bilancia Exim SRL, Centrul de excelență în gastronomie și tehnologie alimentară Aroma și Federația Bucătarilor din România.
Cursul s-a încheiat joi, 21 februarie, printr-o testare scrisă și o probă practică, iar pe 22 februarie, cursanții și reprezentanții instituțiilor implicate în acest proiect au fost primiți și felicitați de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Patriarhul României a subliniat în acest context importanța păstrării artei culinare tradiționale: „Dorim să păstrăm tradiția românească autentică ca sinteză a priceperii locale, naționale și a unor împrumuturi din afară. Considerăm că ospitalitatea, fiind parte din misiunea Bisericii, ea trebuie cultivată. Sfântul Apostol Pavel spune că un slujitor al Domnului trebuie să fie capabil a învăța pe alții, să fie un bun chivernisitor sau gospodar, dar și ospitalier. Primirea de oaspeți presupune și o atenție deosebită. Modul în care primim pe cineva poate constitui o misiune; modul în care tratăm pe cineva poate constitui un act de noblețe sau de indiferență. În general, marile hotărâri s-au luat după dineuri, prânzuri sau cine, oferite cu multă dărnicie, dar și cu multă măiestrie. Această măiestrie de a găti hrana – desigur, fără a cădea într-o atitudine pătimașă față de alimente – constituie o artă a comuniunii și a comunicării între oameni. Mesele din sărbători în toate domeniile, dar mai ales în Biserică sunt forme de cultivare a relațiilor între oameni. Sărbătoare nu este timp pierdut, ci este un timp sfințit prin rugăciune la biserică și prin ospitalitate. Agapele au fost, de la început, forma de consolidare a comuniunii spirituale realizate în Biserică și, de asemenea, un act de demnitate”, a spus Preafericirea Sa, citat de ziarul Lumina.
„Acest proiect a avut o tematică de punere în practică a noilor tehnologii și de prezentare în stil modern a preparatelor tradiționale. Pe parcursul celor șase săptămâni am lucrat semipreparate culinare, preparate de bază, preparate lichide, preparate de post, salate, antreuri, garnituri, deserturi ș.a. Am pus în valoare ingredientele românești într-o prezentare modernă, dar au fost și unele ingrediente noi pe care, până la momentul acesta, călugării și călugărițele nu le cunoșteau și au fost foarte bucuroși să lucreze cu ele”, a declarat și Doamna Maria Popa, formator în cadrul proiectului și maestru în artă culinară, citată de aceeași sursă.
Tot în cadrul întâlnirii de vineri a fost semnat un nou acord de parteneriat între Arhiepiscopia Bucureștilor și SC Bilancia Exim SRL, pentru organizarea cursurilor de inițiere în arta culinară pe toată durata anului 2013.