Consumul de bere per capita a crescut la 90 de litri în 2012
Volumul pieței berii a atins 18,2 milioane hl în 2012, înregistrând o creștere cu 7% față de anul anterior, a anunțat Asociația Berarii României. În ceea ce privește volumul de vânzări înregistrat la nivelul membrilor Asociației, acesta a atins 16,6 milioane hl, cu 6,5% mai mult decât anul precedent. Consumul de bere pe cap de locuitor înregistrat anul trecut a atins valoarea de 90 litri.
Deși piața berii a înregistrat anul trecut un trend ascendent, producătorii de bere sunt rezervați privind evoluția în 2013.
„Deși anul trecut s-a înregistrat un trend ascendent al consumului de bere, suntem rezervați în ce privește evoluția în acest an. Factorii care au influențat creșterea în 2012 au depins de conjunctură și de aceea considerăm ca e încă prematur să vorbim despre un trend pozitiv pe termen lung. Românii nu au avut în 2012 mai mulți bani în buzunar decât în anii precedenți, ca să îi încurajeze spre o creștere a consumului. Totuși, vara lungă, cu temperaturi ridicate și evenimente sportive importante ” EURO 2012 și Jocurile Olimpice, au creat un context favorabil consumului de bere. După cum se știe, 2013 a debutat cu o presiune fiscală sporită pe piața berii, prin creșterea accizei. Impactul creșterii accizei este încă greu de estimat și de aceea suntem mai degrabă precauți în previzionări privind evoluția consumului pe anul în curs. Cu atât mai mult cu cât puterea de cumpărare a românilor rămâne în continuare fragilă.”, a declarat dl. Andrew Highcock, președinte Asociația Berarii României.
Aproximativ 98% din berea consumată de români este produsă local. Astfel, sectorul berii generează valoare adăugată în economia României prin nivelul ridicat de investiții, numărul mare de locuri de muncă create direct și în ramurile conexe și prin contribuțiile importante la bugetul de stat.
„Putem afirma că sectorul berii este un partener real al autorităților române în susținerea creșterii economice. Este o afirmație care are la bază fapte concrete: de la nivelul zero al evaziunii fiscale înregistrat în industria berii, la cele 76.000 de locuri de muncă create direct și indirect în economia României. Ca orice parteneriat însă considerăm că trebuie să fie susținut de ambele părți. De aceea, avem convingerea că soluția pentru sporirea veniturilor la bugetul României provenite de pe piața berii nu o reprezintă creșterea accizei la bere, ci stabilirea de politici care să stimuleze dezvoltarea acestui sector de activitate și a celor conexe, cum ar fi agricultura și turismul, precum și măsuri care să reducă evaziunea fiscală pe piața băuturilor alcoolice.”, a declarat Constantin Bratu, Director general Asociația Berarii României.
Membrii Asociației sunt orientați spre menținerea standardelor de producție la cel mai înalt nivel și de aceea investițiile efectuate în facilitățile de producție au sporit an de an, chiar și în perioadele de contracție severă a pieței. Astfel, în 2012 s-a înregistrat pentru al doilea an consecutiv o creștere de aproape 10 milioane Euro a investițiilor, atingându-se cifra de 71 milioane Euro. Contribuțiile membrilor Asociației au atins în 2012 pragul de 283 milioane de euro, în creștere cu 11 milioane de euro față de anul anterior. Aceste contribuții sunt un aport important la bugetul de stat, reprezentat prin diferite taxe (TVA, accize, taxe de personal, diverse impozite și contribuții la asigurările sociale). La nivelul anului 2012, acciza colectată pentru bere a reprezentat 60% din totalul veniturilor din acciză colectate de pe piața băuturilor alcoolice.
În ceea ce privește nivelul consumului de bere pe cap de locuitor înregistrat anul trecut, luând ca referință cele mai recente date privind recensământul populației României făcute publice de către Institutul Național de Statistică (INS), în 2012 consumul de bere per capita a atins valoarea de 90 litri, potrivit Asociației Berarii României.
Opțiunile consumatorilor pentru tipurile de ambalaj au avut doar mici fluctuații față de valorile înregistrate în 2011, acestea înregistrând pentru PET ” 52,5% (+1,2% față de anul precedent), sticlă ” 28,2% (-2% față de anul precedent), cutie ” 15,8% (+1% față de anul precedent) și bere la halbă ” 3,5% (-0,2% față de anul precedent).
Exporturile au atins un nivel istoric în 2012, înregistrând 0,23 milioane hl, ceea ce reprezintă 1,3% din producția locală de bere. Importurile au atins 0,43 milioane hl, reprezentând aproximativ 2% din volumul de bere consumat.