Concursul Internațional de Vinuri București 2014

person Horeca
access_time_filled

În perioada 22-25 mai a.c, se desfășoară la Bilbioteca Națională a României Concursul Internațional de Vinuri București 2014. Aflat la a XI-a Editie, Concursul este organizat la inițiativa Oficiului Național al Viei și Produselor Viti-Vinicole (ONVPV), de către Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), în parteneriat cu ASER Wineconsulting, sub patronajul Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). Concursul se desfășoară sub egida Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România (MADR).

concursIWCB2014

„Consumul de vin de pe palierul „mediu” și „plus” este foarte apropiat de consumul din orice piață matură. Restrângerea suprafețelor cu hibrid, dispariția obiceiului de vinificare empirică, controlul legii în ceea ce privește falsul, însușirea cunoștințelor despre vinul de calitate, creșterea influenței IWCB, va face ca tiparul de consum să se modifice și către baza, chiar achizitorii de vin devenind cei care filtrează din ce în ce mai bine în selecție, vinurile de valoare, spre a le oferi în piață”, se arată într-un comunicat transmis ieri de organizatori.

Concursul se desfășoară sub patronajul OIV, forul interguvernamental care grupează 45 de țări producătoare și consumatoare de vin din lume. Până în prezent, OIV a acordat patronajul, la nivel mondial, pentru cca 20 de concursuri de vin, dintre care unul este IWCB.

Conform Regulamentului OIV pot exista 2 tipuri de concursuri:
•    Concursuri generale, deschise tuturor categoriilor de vinuri și produse de origine viti-vinicolă
•  Concursuri limitate la una sau câteva categorii de vinuri și băuturi spirtuoase de origine viti-vinicolă. Echipa IWCB intenționează să organizeze, într-un viitor apropiat, în România, o competiție pentru vinurile Europei Centrale și de Sud Est, din soiuri locale prefiloxerice specifice acestui areal geografic.

Una dintre condițiile unui concurs internațional OIV este participarea cu vinuri a cel puțin 8 țări, iar cel putin 20% din totalul probelor trebuie să aparțină altor țări decât țara organizatoare.

Pentru aceste competiții, OIV numește un Observator Expert. În 2014, IWCB a înscris 719 probe din care 45% probe străine.

Anul acesta, organizatorii îl vor avea în mijlocul lor pe D-l Jean Claude RUF din Franța.

Rolul comisionarului expert OIV:
•    participă la lucrările diferitelor jurii;
•    are datoria de a verifica dacă normele adoptate și impuse de OIVsunt respectate;
•    Organizatorul trebuie ca, înainte și în timpul desfășurării concursului, să permită Comisionarului OIV a accesa toate informațiile necesare;
•    Comisionarul întocmește un raport detaliat pentru OIV cu privire la desfășurarea concursului. Pe baza acestui raport, OIV poate face recomandări și poate anula patronajul  înainte de termenul prognozat.

Obiectivele IWCB, asemeni celorlalte concursuri OIV:
•    de a promova cunoaștintele despre vin și băuturi spirtoase de origine viti-vinicolă cu un nivel ridicat de calitate
•    de a încuraja producția și consumul responsabil de vin, ca parte importantă a civilizației
•   de a face cunoscute publicului tipurile de vin și băuturi spirtoase de origine viti-vinicolă, produse în diferite țări, precum si caracteristicile acestora
•   de a ridica nivelul tehnic și științific al producătorilor, prin furnizarea de date analitice privind perceptia degustătorilor pe segmente ale evaluării (văz, miros, gust) în funcție de țara de origine sau în funcție de originea soiului și a tehnologiei alese.
•    de a contribui la extinderea pieței. Cu cât consumatorii vor cunoaște mai repede vinurile de valoare, cu atât mai repede va crește încrederea, și respectiv, consumul. Plecând de la realitatea că notorietatea nu este egală cu calitatea, aceasta din urmă nu poate fi depistată ca efect al comunicării comerciale sau al activităților de marketing.
Relevanța IWCB este cuantificabilă, mult crescută față de o participare la un concurs din străinătate. Paradoxal, deși încă există o idolatrizare a unor concursuri fără efect pe piața românească, pentru a participa în altă țară, taxele sunt considerabil mai mari, inclusiv cele logistice, iar, un eventual premiu obținut, este comunicat tot pe banii producătorului. Cel mai avantajat este concursul și orașul care îl găzduiește și nu producătorul. 

Repere IWCB 2014

•    Total probe înscrise: 719 (creștere de 33% față de anul trecut), din care 45% probe străine
•    Numărul țărilor care au înscris probe în concurs: 19
•    Premieră: probe sosite din China
•    Jurizarea se face cu 4 comisii a câte 5 jurați (3 străini și 2 români)
•    Total număr jurați: 21, din care 12 străini. 4 dintre jurații străini sunt pentru a 2-a oară consecutiv în România la IWCB.

Asadar:
Total probe     719    Procent
românești        395    54.94%
străine             324    45.06%

Total probe              719            Procent
vinuri liniștite             670            93.18%
vinuri efervescente     43              5.98%
distilate din vin          6                0.83%

Total vinuri             670    Procent
albe                         322    48.06%
rose                         64    9.55%
roșii                        284    42.39%

Nr. țări participante cu probe    19

Nr total membri juriu     21
•    români    9
•    străini    12

Èšara de origine a juraților
Franța   
Slovacia
Elveția
Columbia
Italia
Croația
Germania
SUA
China
Bulgaria
Polonia
Moldova.

Mai multe informații despre Concurs găsiți AICI.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302