De Kuyper Cup România 2014 și-a desemnat câștigătorii

person Horeca
access_time_filled
  • Valentin Luca și Marian Porumb, cei mai buni barmani din România

Concursul național de bartending De Kuyper Cup România 2014 (16-17 iulie, stațiunea Mamaia) și-a desemnat câștigătorii, cei mai buni barmani din România fiind considerați Marian Porumb (28 de ani, Cluj-Napoca) și Valentin Luca (28 de ani, Brașov), ambii ieșind pe locul I la categoria „Mixologie” și respectiv „Flair bartending”.

valentinlucadekuypercup

La categoria de concurs „Mixologie”, în finala căreia au intrat șase concurenți, Marian Porumb și-a demonstrat originalitatea și îndemânarea în ceea ce privește prepararea unei băuturi mixate și a devenit, astfel, cel mai bun barman preparator din țară. Băutura mixată care a impresionat juriul se numește „Lapsang Dream Cocktail”. Marian s-a inspirat din cultura chineză, folosind la prepararea ei cel mai cunoscut ceai negru din lume (Lapsang), lichior DK Lapsang, gin olandez, sirop, bere neagră, fresh de lămâie și bere cu ghimbir.

marianporumb

Cea mai bună băutură din concurs, inspirată de o poveste de dragoste olandeză

Deși autorul ei nu a luat niciun premiu, cea mai bună băutură mixată din concurs a fost considerată de către juriu cea a lui Claudiu Mnerau (Oradea) el folosind tehnici din gastronomia moleculară. Băutura lui s-a numit „Brandewijn” (vinars, în olandeză) și a fost inspirată de istoria Olandei și de legendele acestei țări.

În anii 1400 negustorii olandezi aduceau vin din Franța. Din cauza lungului drum parcurs, vinul se deteriora și negustorii s-au gândit să-l distileze, ajungând astfel la vinars (brandewijn). În finala categoriei de mixologie, la descrierea băuturii, Claudiu Mnerau a combinat istoria cu o legendă olandeză de dragoste, potrivit căreia ea i-a oferit lui (negustor de vin) un compot de cireși, în semn de recunostință pentru un ajutor acordat. Pentru a marca iubirea lor, el a combinat vinarsul cu acel compot, rezultând o băutură care l-a inspirat pe Claudiu să realizeze cea mai apreciată băutură, o reducție de vin ce conține morcov ras, vin roșu, rodie, zahăr brun și yuzu juice japonez și spuma de lichior de mure. Băutura a fost afumată cu lemn de cireș.

Din păcate, depășirea timpului de concurs care era de 8 minute pentru realizarea aceleași băuturi în trei exemplare identice a determinat juriul să acorde premiile la Mixologie concurenților care au respectat regulamentul competiției.

Valentin Luca, campion național pentru a patra oară

La categoria Flair bartending, Valentin Luca, bar expert la Exquisite Bar Solutions, câștigătorul en-titre al De Kuyper Cup România și campion mondial la flair bartending și-a păstrat titlul de cel mai bun barman de show, el etalându-și cunoștințele în tehnici de working și exhibition flair. Luca a concurat alături de alți șapte finaliști ai categoriei flair bartending.

Astfel, el devine câștigător a patru ediții consecutive De Kuyper Cup România, având în palmares peste 20 de premii la competiții internaționale, printre care se numără locul 1 (campion mondial) la Roadhouse World Open – London ” 2014. Până în prezent, Luca a susținut în întreaga lume peste 1000 de show-uri de flair bartending, în 2014 reușind să câștige trei dintre cele mai importante competiții din lume, desfășurate în: Elveția, Anglia și Italia.

castigatorii_categoriei_Flair_De_Kuyper_Cup_2014

Concursul De Kuyper Cup România este organizat din doi în doi ani și are drept scop recunoașterea profesionalismului barmanilor români, alegerea și premierea celui mai bun barman preparator și a celui mai bun barman de show și premierea lor la cele două categorii, „Mixologie” și respectiv „Flair”.

La ediția din acest an s-au înscris 42 de barmani din întreaga țara, 30 la Mixologie și 12 la Flair.

Câștigătorii finalelor pe categorii De Kuyper Cup România 2014 au fost premiați după cum urmează:

Mixologie
Locul 1 ” 500 EUR ” Marian Porumb (Cluj-Napoca), cu „Lapsang Dream Cocktail”
Locul 2 ” 400 EUR ” Horea Coloji (Oradea), cu bautura The Handzo of Punch (inspirație japoneza)
Locul 3 ” 250 EUR ” Paul Sfarlea (Cluj-Napoca), cu bautura HI 5 (amplifică cele cinci simțuri)
Locul 4 ” 150 EUR ” Katalin Bene (Oradea), singura femeie calificată în finală, cu bautura Royal Dignity, inspirată de  punch-urile din secolul XVII.

Flair
Locul 1 ” 500 EUR ” Valentin Luca (Brașov)
Locul 2 ” 400 EUR ” Ionut Ivanov (București)
Locul 3 ” 250 EUR –  Liviu Croitoru (București)
Locul 4 ” 150 EUR ” Razvan Dinu (Brașov).

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302