Florin Jianu: “Vrem să punem turismul de tineret pe un loc fruntaș”

person Horeca
access_time_filled

turismtineretromaniaPrimul cluster de turism din lume dedicat tinerilor a fost lansat joi, 11 septembrie, la București, în prezența Secretarului General al Organizației Mondiale a Turismului, Taleb Rifai, a autorităților publice centrale și locale, precum și a numeroși profesioniști din turismul românesc. Scopul noului cluster este promovarea turismului de tineret în România, aceasta fiind una din inițiativele de poziționare a României ca destinație turistică pentru tineri, a Departamentului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism.

Promovarea turismului de tineret, ținta clusterului de turism pentru tineret

Ministrul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism, Florin Jianu a subliniat că această nișă a tinerilor turiști este cuprinsă în toate planurile României, însă ea nu a fost valorificată până în acest moment. „Există elemente statistice favorabile acestui demers (organizarea clusterului, n.r.) începând de la faptul că tinerii reprezintă peste o treime din turiștii la nivel global. Tinerii călătoresc în grupuri mai mari și stau o perioadă mai lungă în diverse destinații. Se poate crede că ei cheltuiesc mai puțin, dar având în vedere faptul că merg în grupuri mai mari și stau o perioadă mai lungă, compensează ceea ce înseamnă un buget de călătorie mai mic. Tinerii caută experiențe originale, memorabile, ei merg și cheltuiesc banii acolo unde contează: la hosteluri, la hoteluri mici, la întreprinzători locali, la restaurante mici, acolo unde într-adevăr fiecare leu cheltuit contează”, a declarat Florin Jianu.

Acesta a mai spus că înainte să fie ministru a vizitat Polonia de foarte multe ori și, în discuțiile pe care le avea cu antreprenorii tineri din Polonia, foarte mulți îi spuneau că părinții lor le-au transferat această nostalgie legată de România anilor 70 – 80. „Foarte mulți își exprimau această dorință de a veni în România, de a o vizita, mulți dintre ei făcuseră de acest lucru și îmi spuneau că au avut parte de experiențe memorabile. Și atunci mi-am pus aceeași întrebare: de ce să nu ne construim o nouă generație de oameni care să devină fideli României și care să transfere și generațiilor următoare această nostalgie? Cu o abordare inovativă ne putem asigura cel puțin două generații viitoare de turiști, putem asigura o creștere a incomingului. Ideea clusterului este să ne promovăm țara nu doar în rândul tinerilor străini ci și a celor români. Foarte mulți dintre aceștia nu au văzut multe locuri minunate din țara noastră. De aici a plecat ideea acestui cluster. Vrem să punem turismul de tineret pe un loc fruntaș”, a mai spus Florin Jianu.

Ce înseamnă de fapt clusterul de turism pentru tineret

„Dorim să aducem la aceeași masă entități care să aibă un scop comun, și acela să fie promovarea turismului de tineret. Ne dorim să aducem în același loc companii de stat, companii private, agenții de turism, hoteluri, touroperatori, companii aeriene, companii transportatoare și instituții de stat, ministere, care să își dorească să pună turismul de tineret pe un loc fruntaș”, ne-a declarat Răzvan Pascu, fondator al clusterului în turism dedicat tinerilor.

Întrebat care cum va funcționa concret și care sunt obiectivele pe termen scurt al clusterului, Răzvan Pascu ne-a declarat că un prim proiect este Capitala Tineretului în România. „Ne dorim foarte mult să începem un prim proiect, îmi doresc să facem un concurs național prin care orașele să candideze pentru titlul Capitala Tineretului în România și în orașul respectiv să se întâmple multe evenimente legate de tineri și de tineret. Mai mult decât atât, vreau să lansăm niște produse turistice, și aici o să am nevoie de ajutorul tuturor celor din industrie, produse turistice de genul Litoralul pentru Toți sau Vacanță în țara mea, dar să fie produse destinate exclusiv tinerilor. Mi-aș dori să includem în acest cluster și transportatori români care să le ofere tinerilor anumite reduceri și Ministerul Culturii, care să ne ajute cu reduceri la anumite obiective turistice”, a subliniat Răzvan Pascu.

Acesta ne-a mai spus că în acest cluster sunt așteptați toți cei interesați în promovarea turismului de tineret, de la instituții de stat, companii private sau organisme internaționale. Întrebat cum se pot înscrie în acest cluster, Răzvan Pascu ne-a declarat că îi așteaptă pe toți cei interesați să îl contacteze și că este nevoie de sprijinul industriei turistice. „Practic vom face o metodologie după care se va înscrie fiecare, ne vom constitui sub forma unui ONG sau vom avea o entitate de management care să fie un ONG și se vor semna niște acorduri de parteneriat. Ceva să nu fie foarte complicat. Încercăm să găsim o formulă de colaborare pentru toată lumea și cred că acordurile de parteneriat cu un ONG ar fi cea mai bună variantă”.

Tabel Rifai, Secretarul General al Organizației Mondiale a Turismului s-a declarat, într-un discurs emoționant la adresa turismului și a României, susținătorul acestui cluster de turism pentru tineret, încheindu-și discursul cu un citat relevant în acest sens, al lui Franklin Roosevelt:  „We cannot always build the future for our youth, but we can build our youth for the future” („Nu putem construi întotdeauna viitorul pentru tinerii noștri, dar putem pregăti tinerii pentru viitor”).

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302