Piața berii a scăzut cu 9% în S1, cauzând pierderi de 60 milioane lei la bugetul de stat

person Horeca
access_time_filled

vanzaribere2014Volumul pieței berii a atins doar 7,3 milioane hl pe primele șase luni ale anului în curs, în scădere cu aproximativ 9% față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat Asociația Berarii României. Ca urmare a contracției consumului, se estimează că bugetul României a pierdut 60 milioane de lei doar în primul semestru 2014, valoare aferentă accizei și TVA-ului corespunzătoare volumului cu care piața a scăzut.

Până acum doi ani, evoluția pieței berii a fost corelată cu puterea de cumpărare a românilor, piața reușind la nivelul anului 2012 să își restabilească echilibrul. Din 2013 însă, când statul a intervenit artificial la nivelul pieței berii prin creșterea accizei în lei cu 16%, continuând în 2014 prin schimbarea cursului de schimb pentru calculul aceleiași taxe, acest echilibru s-a rupt, piața berii reacționând de atunci printr-o scădere accentuată și continuă. În astfel de condiții, orice alt factor conjuctural – cum a fost vremea capricioasă din vara aceasta, își produce efectele mult mai pronunțat„, a declarat dl. Onno Rombouts, Președinte Asociația Berarii României.

Cu un nivel zero al evaziunii fiscale pe lanțul de producție, sectorul berii contribuie în prezent cu peste 60% din totalul accizei colectate la bugetul de stat de pe piața băuturilor alcoolice, aproape jumătate din prețul unei beri fiind reprezentat de taxe. Cu investiții ce au atins până acum 1,25 miliarde Euro, sectorul berii asigură direct și indirect un număr de 76.700 de locuri de muncă pentru români. În 2014, veniturile la bugetul statului din TVA și acciză plătite de sectorul berii s-au ridicat la peste 900 milioane lei.

Pentru al doilea an consecutiv, băutura preferată a românilor se confruntă cu o scădere a volumelor de vânzări. Dacă până acum vorbeam despre rolul de stimul pe care piața berii îl are pentru economia României atunci când aceasta se află pe un trend ascendent, în ultimii doi ani am aflat și care sunt efectele imediate ale unui trend descendent al pieței: în special o scădere importantă a încasărilor la bugetul de stat, corespunzătoare diminuării volumelor de vânzări. Astfel, pentru a menține un nivel ridicat al veniturilor bugetare provenite din taxele plătite de sectorul berii, Berarii României solicită revenirea la un nivel minim de acciză, calculat la un curs de schimb actual„, a completat Constantin Bratu, Director general Asociația Berarii României.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302