Sosirile în unitățile de cazare au crescut cu 6% în primele 9 luni

person Horeca
access_time_filled

sosirituristice9luniSosirile înregistrate în structurile de primire turistică în primele 9 luni ale anului în curs au însumat 6,506 milioane, în creștere cu 6,1% față de cele din aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat luni Institutul Național de Statistică.

Din numărul total de sosiri, sosirile turiștilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat 77,5%, în timp ce turiștii străini au reprezentat 22,5%, ponderi apropiate de cele din aceeați perioadă a anului trecut.

În ceea ce privește sosirile turiștilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deținut-o cei din Europa (77,5% din total turiști străini), iar din aceștia 85,7% au fost din țările aparținând Uniunii Europene.

Sosirile în hoteluri dețin în primele 9 luni ale anului în curs o pondere de 74,8% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare. Față de aceeași perioadă a anului trecut, sosirile în hoteluri sunt în creștere cu 6,6%.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în primele 9 luni ale anului au însumat 16,054 milioane, în creștere cu 5,7% față de perioada similară a anului precedent. 

Din numărul total de înnoptări, 81,8% reprezintă înnoptările turiștilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare, în timp ce înnoptările turiștilor străini au reprezentat 18,2%. În ceea ce privește înnoptările turiștilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deținut-o cei din Europa (76,1% din total turiști străini), iar din aceștia 84,4% au fost din țările aparținând Uniunii Europene.

Durata medie a șederii în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2014 a fost de 2,6 zile la turiștii români, iar la turiștii străini a fost de 2 zile.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în această perioadă a fost de 26,9% pe total structuri de cazare turistică, în creștere cu 1,1 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului trecut.

Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în această perioadă  s-au înregistrat la hoteluri (33,8%), vile turistice (21,3%) și la căsuțe turistice (20,8%).

Cele mai multe sosiri ale turiștilor străini după țara de proveniență, în primele 9 luni ale acestui an, se prezintă după cum urmează: Germania (185.265), Italia (137.801) și Israel (106.105).

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în primele 9 luni ale anului de 6,541 milioane, în creștere cu 2,6% față de perioada similară a anului trecut. Majoritatea vizitatorilor străini provine din țări situate în Europa (92,5%). Din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România 58,7% provin din statele Uniunii Europene. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (29,0%), Bulgaria (24%), Germania (9,6%), Italia (7%), Polonia (6,6%) și Austria (4,1%).

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în primele 9 luni ale acestui an de 9,667 milioane, în creștere cu 7,9%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 76,3% din numărul total de plecări.

Sursă foto: www.imgkid.com

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302