Loteria Bonurilor Fiscale, în dezbatere publică. Proiectul va afecta și restaurantele

person Horeca
access_time_filled

loteriebonurifiscaleMinisterul Finanțelor Publice propune spre consultare publică proiectul de Ordonanță pentru organizarea „Loteriei bonurilor fiscale”. Principalul scop al proiectului este diminuarea evaziunii fiscale prin impulsionarea conformării voluntare, prin oferirea de stimulente actorilor economici pentru a se comporta „corect” și pentru a crește gradul de responsabilitate civică, se arată într-un comunicat postat joi pe site-ul Ministerului de Finanțe.

În domeniul comerțului cu amănuntul și al serviciilor prestate direct către populație, există un nivel ridicat de evaziune fiscală, una din modalitățile concrete de eludare a plății impozitelor și taxelor datorate statului, fiind neemiterea bonurilor fiscale de către operatorii economici care au această obligație potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr.28/1999 privind obligația operatorilor de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

În acest context, apare ca bine-venit un mijloc suplimentar, în sprijinul unei mai bune colectări a veniturilor bugetare, mijloc bazat pe cointeresarea, implicarea și responsabilizarea cetățenilor, ca beneficiari direcți ai serviciilor sociale„, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului, postată pe site-ul Ministerului de Finanțe. 

Ministerul Finanțelor Publice intenționează organizarea Loteriei Bonurilor Fiscale începând cu 13 aprilie 2015 (a doua zi de Paște), când se va programa prima extragere ocazională, având un fond de premiere de 1 milion lei.

Extragerile vor fi lunare, dar și ocazionale (Paște, Crăciun etc.). Fondul de premiere se va împărți la numărul bonurilor fiscale câștigătoare revendicate, astfel rezultând valoarea unitară a fiecărui câștig.

Rezultatele extragerilor lunare și ocazionale vor fi disponibile online, pe web site-ul Ministerului Finanțelor Publice și pe cel al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pentru un interval de cel puțin 30 de zile.

Loteria Bonurilor Fiscale va încuraja cetățenii să colecteze bonurile fiscale, inclusiv de la restaurante, „forțând” astfel restaurantele, barurile și cluburile să emită bonuri fiscale și astfel să își plătească taxele datorate statului.

În cadrul Loteriei, este considerat câștigător bonul fiscal care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

a) a fost emis de un aparat de marcat electronic  fiscal care funcționează în conformitate cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
b) sunt lizibile toate informațiile obligatorii, așa cum sunt prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
c) are valoarea totală fără subdiviziunile leului, exprimată în monedă națională, egală cu valoarea extrasă aleatoriu;
d) a fost emis în ziua extrasă aleatoriu;
e) nu are menționat, cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal, niciun cod de înregistrare fiscală al cumpărătorului;
f) a fost emis pentru vânzarea de bunuri și/sau prestări de servicii, către persoane fizice.

Proiectul poate fi consultat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, la rubrica Transparență decizională. Mai multe detalii AICI.

Puteți trimite propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ, supus dezbaterii publice la adresa: publicinfo@mfinante.ro, în termen de 10 zile de la publicare.

Sursă foto: contabilul.ro

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302