Concurs culinar dedicat viitorilor bucătari, “Lingura de Aur” – ediția I

person Horeca
access_time_filled

linguradeaureditia1Echipa de liceeni „Bucătarii Marțieni” de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia a organizat joi, 14 mai a.c. concursul culinar cu specific tradițional românesc „Lingura de Aur”, ediția I, în cadrul proiectului „Astăzi ELEV, mâine MASTERCHEF”.

Proiectul urmărește promovarea talentului, a profesionalismului și performanței viitorilor bucătari în comunitatea locală, pentru a fi încurajați să continue și să se perfecționeze. Totodată acesta poate constitui pentru elevii implicați o rampă de lansare într-o carieră din domeniul alimentației publice, se arată într-un comunicat de presă.

Echipa „Neînfricații”, coordonată de prof. Nicolae Iacșa a plecat acasă cu marele premiu, Trofeul „Lingura de Aur”. Bulzul ardelenesc cu cotlet și zama de salată au fost preferatele juriului format din profesioniștii Chef Toma Cosmin, Chef Mihai Popa, Èšăran Tiberiu și amatoarele: Camelia Toma, jurnalistă și profesoara coordonatoare a proiectului, Lavinia Dobra. Echipa formată din Ilie Andrei, Mateiu Mihai, Segedi Narcisa și Șandru Nicoleta au primit și premiul special oferit de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru.

Misiunea juriului a fost una extrem de dificilă, pentru că a presupus degustarea tuturor celor 16 preparate pregătite de elevii înscriși în concurs. Prezentarea celor două feluri de mâncare pe care fiecare echipă le-a pregătit cu mare atenție, și în special gustul au fost cele două criterii după care au fost punctați. Locul al doilea „Lingura de argint” a fost câștigat de echipa Best Chefs coordonată de profesoara Onea Lenuța. Bogdan Degan, Doncuț Eduard, Anghel Andrei și Muntean Olimpiu au cucerit juriul cu ciorba de ciuperci și tochitura românească. Locul al III-lea, Lingura de bronz a fost obținută de echipa the Roll`s, coordonată de profesoara Pintea Eva, iar mențiunea a fost revendicată de echipa „Ardelence pricepute”, coordonate de profesoara Dușa Simona.

Festivitatea de premiere a fost completată cu succes de talentații elevi Mădălina Leba și Popa Ionuț, care au interpretat cântece populare românești care s-au potrivit de minune cu mâncarea tradițională.

Proiectul urmărește promovarea talentului, a profesionalismului și performanței viitorilor bucătari în comunitatea locală, pentru a fi încurajați să continue și să se perfecționeze.

Proiectul este finanțat de Fundația Comunitară Alba prin Programul YouthBank cu suma de 3.154 de lei. Programul este coordonat la nivel național de Asociația pentru Relații Comunitare în parteneriat cu BRD – Groupe Société Générale și are ca principali parteneri locali Municipiul Alba Iulia, Dacia Market și Giro. Activitățile YouthBank România sunt incluse în „YouthBank Academy: Soluții durabile pentru implicarea tinerilor în viața comunității” – proiect finanțat prin granturile SEE 2009 ” 2014, în cadrul Fondului ONG în România”. Proiectul a fost sponsorizat cu produse alimentare, materia primă necesară pregătirii preparatelor, de către firmele Transeuro, Lin și Ema, Supremia, Cooperativa Agricolă Horticolă Alba care au înțeles necesitatea spijinirii elevilor în alegerea unei cariere. Acestea au oferit și premii speciale consistente, echipa 10B-n Bucătărie a fost premiată cu un frumos coș cu legume de către Cooperativa Agricolă Horticolă Alba, apoi echipa Best Chef, a primit coșul cu mezeluri de la Transeuro, iar echipa Las Cocineras, premiul condimentat al firmei Supremia și un coș dulce pentru echipa Le Chef de la firma Lin și Ema.

Echipa „Bucătarii Marțieni”, este formată din șase liceeni de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian”, iar organizația gazdă care sprijină derularea proiectului este Asociația Absolvenților Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Proiectul „Astăzi ELEV, mâine MASTERCHEF” a constat în desfășurarea concursului culinar cu specific tradițional românesc „Lingura de aur”, organizat pentru elevii Colegiului Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia.

După o selecție riguroasă a rețetelor înscrise în concurs, opt echipe finaliste au pregătit două preparate în baza de practică a colegiului albaiulian. Joi, 14 mai, a avut loc prezentarea lor, degustarea și premierea celei mai bune echipe. Echipele câștigătoare au fost recompensate cu premii constând în ustensile de bucătărie profesionale, diplome și trofee. La festivitate au fost invitați șefii de restaurante din municipiu și jurnaliști, care au avut ocazia să deguste preparatele și să asiste la prezentări.

Pentru diseminarea „rezultatelor gustoase”, echipa câștigătoare, împreună cu echipa de proiect, va organiza de Zilele Municipiului o degustare în aer liber a unuia din preparatele premiate, un număr de 300 de porții urmând să fie pregătite pentru albaiulieni și turiști. O activitate importantă a proiectului constă în realizarea unei broșuri cu preparatele pregătite de cele opt echipe finaliste, pentru a promova bucătăria românească tradițională, broșură care va fi pusă în vânzare în luna mai.

Prin acest proiect, echipele de bucătari, ajutori de bucătari, precum și chelneri (24 de persoane) vor avea șanse mai mari pentru a se integra pe piața muncii. Proiectul are scopul de a promova învățământul profesional în rândul elevilor de gimnaziu care își doresc să se pregătească pentru o carieră în acest domeniu.

În plus, cetățenii municipiului (aproximativ 300 de persoane) vor avea ocazia să guste preparate tradiționale, iar restaurantele locale vor avea o resursă de informare pentru diversificarea listelor de meniuri, astfel încât să contribuie la crearea unui brand al orașului și din punct de vedere culinar, se mai arată într-un comunicat.

Sursă foto: www.proalba.ro

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302