Studiu: Românii cheltuie pe vacanța de vară aproape dublu față de vacanța de iarnă

person Horeca
access_time_filled

vacantavararomaniFamiliile din România acordă o atenție din ce în ce mai mare vacanței de vară, destinațiile interne fiind preferate de aceștia, indică un studiu realizat de Ferratum Group. Este interesant de observat că pentru vacanța de vară, românii cheltuie aproape dublu față de vacanța de iarnă.

Ferratum Grup, un inițiator al tehnologiei financiare și al împrumuturilor mobile, și-a rugat clienții din 17 țări europene să își analizeze comportamentul privind cheltuielile în timpul sezonului estival. Un total de 5.685 de familii de clasă mijlocie au completat sondajul despre cât anume și unde își cheltuie veniturile.

Sondajul indică faptul că în Europa, lucrurile arată mai bine pentru familii decât în 2014. Peste 30 de procente dintre familiile din Europa, plănuiesc să cheltuie mai mult în vacanță vara aceasta comparativ cu anul precedent, în timp ce 40 de procente vor menține aceleași cheltuieli precum cele din vara 2014. În plus, sondajul a evidențiat anumite diferențe surprinzătoare în ceea ce privește cheltuielile de vacanță între țări.

Cum se poziționează România?

În ceea ce privește românii, din Barometrul de vară Ferratum, reiese că 16% dintre aceștia vor cheltui cel mai mult pe călătorii în țară, 14% pe activități distractive de o zi (plajă, piscină, club, restaurant), în vreme ce 10% vor cheltui pe călătorii în străinătate.

În rândul țărilor europene unde s-a desfășurat Barometrul de vară Ferratum, România se poziționează ușor peste media acestora, dedicând cheltuielilor de vacanță aproape 50% din veniturile lunare ale familiei (49.7%), adică echivaletul a 291 de euro, în timp ce media europeană este de 47.2%.

Este interesant de observat că pentru vacanța de vară, românii cheltuie aproape dublu față de ceea ce alocă sărbătorilor de iarnă (47% vara, față de 25%, iarna). În raport cu media europeană, de Crăciun tindem să fim mai generoși decât în perioada estivală (index 121, iarna, față de 105, vara).

În țările din estul Europei, sumele relative alocate pentru vacanță sunt mult mai mari decât în vest.

Cu excepția Spaniei, țările care cheltuie cel mai mult în vacanțe sunt toate fostele națiuni din estul Europei. Aceste țări cheltuie peste medie venitul disponibil al familiei (47%) în vacanțele de vară.

Conform Barometrului European de vară Ferratum Grupâ„¢, Estonia și Letonia se află în topul acestei liste cu cheltuieli pentru vacanțe (raportat la venitul familiei) de peste 60% (Estonia 629 EURO, Letonia 621 EURO). La sfârșitul acestui tabel găsim Danemarca și Germania care cheltuie cel mai puțin în vacanțele de vară (27%, respectiv 28%). Acestea sunt urmate îndeaproape de țările nordice și Regatul Unit pentru a finaliza trendul țărilor din Europa de Vest  care sunt cele mai conservatoare din punct de vedere al cheltuielilor în vacanțele de vară de anul acesta.

Chiar în Europa de Vest există diferențe mari între țări cu privire la sumele pe care le vor cheltui în această vară. O familie daneză din clasa mijlocie alocă numai 27% din venitul disponibil al familiei pentru cheltuieli în vacanța de vară, în timp ce omologii spanioli ai acestora vor dubla aproape cheltuind 55% pe călătorie, relaxare și tendințe estivale. Ocupanta locului al doilea în topul celor mai cheltuitoare țări vestice este Suedia unde se vor cheltui 41% (1,171 EUR).

Cele mai întâlnite cheltuieli ale europenilor atunci când vine vorba de vacanță

Călătoriile în propria țară au constituit cea mai frecventă cheltuială în Barometrul European de Varăâ„¢, luând în considerare o medie de 17% din venitul disponibil al unei familii. Fiind o destinație de vacanță atât de populară pentru restul Europei, poate că nu este suprinzător că Spania cheltuie cel mai mult pe călătorii în țara proprie (25%), fiind urmată de Lituania (21%) și Danemarca (20%). Suedia, Finlanda și Bulgaria ocupă locul 4 cu un procent de 19%.

Pe de altă parte, cei mai pasionați turiși străini în această vară vor fi olandezii și britanicii (17%), urmați de danezi și suedezi (15%), nemți (13%) și bulgari (12%).

Activitățile sociale precum mersul în cluburi, la restaurante și la plajă constituie cea de-a doua categorie de cheluieli de vacanță în rândul celor 17 țări, cu Spania conducând din nou clasamentul cu un procent de 24% din cheltuielile de vacanță alocate pentru astfel de activități. Danemarca și Suedia sunt de asemenea pasionate de frecventarea restaurantelor (16%), fiind urmate îndeaproape de Polonia și Croația care plănuiesc ambele să cheltuie aproximativ 15% din fondurile totale alocate pentru activități sociale.

Totuși, vara nu presupune numai călătorii, restaurante și petreceri. Barometrul European de Varaâ„¢ arată de asemenea că mulți europeni au alte priorități, de exemplu 12% din toate cheltuielile de vară sunt alocate pentru îmbunătățiri în casele, grădinile sau chiar garderoba persoanelor. Bulgarii (21%) și lituanienii (19%) profită de vremea bună din timpul verii pentru a se ocupa de bricolaj și grădinărit, în timp ce nemții o consideră drept o oportunitate pentru a cheltui 14% din venitul disponibil pe noile ținute estivale.

În mod suprinzător, festivalurile sau evenimentele sportive estivale nu sunt atât de populare cum ar fi fost de așteptat în rândul clasei mijlocii din Europa. Numai 5-6% din cheltuieli merg spre astfel de evenimente.

Deși privitul sporturilor nu este o prioritate pentru majoritatea europenilor, practicarea lor este în mod evident în topul preferințelor. Cine preferă un stil de viață activ, se va simți ca acasă în Polonia unde 1/10 din sumele alocate pentru vacanța de vară sunt cheltuite pentru sporturi de recreere precum fotbal, înot și camping. Restul Europei nici măcar nu se apropie de acest procent.

Sursa: Ferratum Romana IFN SA

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302