Spirits Romania: “Reducerea accizei la băuturi spirtoase este vitală pentru sector”

person Horeca
access_time_filled

bauturispirtoaseacciza2Asociația Spirits Romania, organism reprezentativ al producătorilor și importatorilor de băuturi spirtoase din România, susține adoptarea măsurilor de reducere a poverii fiscale din sectorul băuturilor spirtoase prevăzute în noul Cod Fiscal, întrucât acestea au potențialul de a diminua evaziunea fiscală de peste 75% din această industrie, fără a implica și o scădere a veniturilor statului din taxele colectate în acest domeniu, se precizează într-un comunicat. 

Reducerea accizei la băuturi spirtoase este vitală pentru sectorul nostru, care din 2013, de când a crescut cu 42% acciza pentru alcoolul etilic, se confruntă cu pierderi semnificative cauzate de o creștere fără precedent a pieței negre. Introducerea acestei măsuri, fie prin noul Cod Fiscal, fie prin alte proiecte legislative, reprezintă o mult așteptată corectare a politicilor fiscale din 2013, ale căror efecte s-au dovedit dezastruoase atât pentru industrie, cât și pentru bugetul de stat„, a declarat Florin Rădulescu, Președinte al Asociației Spirits Romania.

Conform analizei Spirits Romania, majorarea din 2013 cu 42% a accizei pentru alcoolul etilic a determinat în intervalul 2012 – 2014, o scădere a pieței fiscalizate a băuturilor spirtoase de 32% și un impact negativ de aproximativ 2 milioane de Euro pentru bugetul de stat. Astfel, în 2012, când acciza pentru băuturi spirtoase era de 750 Euro/Hl de alcool pur, la bugetul de stat s-au colectat din acciză 91.835 milioane de Euro, iar în 2014, după ce și-a făcut efectul pe deplin majorarea accizei de la 750 Euro/Hl alcool pur la 1.065 Euro/Hl de alcool pur, suma colectată a fost de numai 89.853 milioane de Euro.

Spirits Romania consideră că reducerea accizei pentru segmentul băuturilor spirtoase la nivelul din 2013, respectiv la 750 Euro/Hl alcool pur, așa cum este prevăzut în noul Cod Fiscal, ar avea efecte pozitive asupra încasărilor la bugetul de stat și ar inversa actualul trend de creștere al evaziunii fiscale prin mutarea consumului dinspre zona ilicită înspre cea legală.

Aceasta se va reflecta atât la nivelul companiilor, care își vor putea dezvolta activitatea locală, creând astfel noi locuri de muncă, cât și asupra consumatorilor, care își vor permite să cumpere băuturi spirtoase de calitate, evitând astfel riscurile grave pentru sănătate implicate de consumul alcoolului ilicit.

Despre Spirits Romania

Asociația Spirits Romania (www.spirits-romania.ro) este o asociație non-guvernamentală și independentă, care reunește principalii producători și importatori de băuturi spirtoase din România. Spirits Romania a fost înființată în 2013 cu scopul de a contribui la crearea unui cadru fiscal și legislativ funcțional, propice dezvoltării industriei locale de băuturi spirtoase, precum și din dorința companiilor membre de a se implica în crearea unor programe comune de educare a consumatorilor cu privire la consumul responsabil de alcool.

Sursă foto: bigtime7.com

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302