Chef Cezar Munteanu:“O competiție gastronomică este în avantajul tuturor”

person Horeca
access_time_filled

cezarmunteanuParticiparea la o competiție gastronomică este o condiție Sine qua non pentru un chef, crede Chef Cezar Munteanu, Președintele juriului Arena Bucătarilor. Acesta susține că o competiție te scoate din zona de confort, te ajută să îți cunoști mai bine părțile tari și părțile slabe și, în consecință, te ajută să evoluezi.  

Avem bucătari buni care, din păcate, nu ies din bucătăria lor. Spun din păcate, fiindcă până la urmă într-o competiție te verifici pe tine însuți, îți verifici abilitățile, vezi unde ai rămas sau unde te afli în prezent și ce mai ai de îmbunătățit. Într-o competiție nu e vorba de învingători și perdanți, o competiție gastronomică este în avantajul tuturor. Pentru un Chef este obligatoriu să intre și într-o competiție profesionistă în opinia mea, știu că chefii au juriul lor zi de zi, mă refer la oaspeții care le calcă pragul, dar e important să participe la o competiție, așa cum este Arena Bucătarilor, să vină aici în Arenă, să se „bată” cu cei mai buni, ca să vadă ce au de făcut / îmbunătățit mai departe„, ne-a declarat astăzi Cezar Munteanu, în cadrul finalei Arena Bucătarilor 2015, o competiție marca Selgros România ce susține performanța în gastronomie și arta culinară.

La etapa finală a competiției Arena Bucătarilor din acest an participă șaisprezece concurenți (concurenții  calificați  din  fiecare semifinală). Aceștia trebuie să prepare pe loc două meniuri, alcătuite din fel principal (pește, cartofi, țelină) și desert (ciocolată, fructe de sezon, lapte condensat), având la dispoziție exclusiv ingredientele puse la dispoziție de către organizator. Misiunea juriului – compus din chefi cu experiență vastă, atât din România cât și din străinătate, este evaluarea celor 16 finaliști din Arenă în funcție de creativitatea preparatelor, prezentarea în farfurie, respectarea practicilor de lucru, dar și după gust și aspect.

Potrivit lui Chef Cezar Munteanu, se observă o evoluție de la an la an în rândul concurenților. 

Ediția de anul acesta m-a făcut să îmi doresc să văd Arena Bucătarilor Campionat Național anul următor. Premisele sunt așa de mari pentru a transforma Arena Bucătarilor în Campionat Național încât nici nu vă imaginați. În primul rând, dacă mă uit la public, publicul de specialitate, cred că au venit circa 80% din chefii care au pus umărul sau care pun umărul la modernizare, la schimbarea în bine a gastronomiei și serviciilor din România. Văd de asemenea public de specialitate din partea jurnaliștilor, ceea ce este un lucru foarte bun și trebuie să vorbim de concurenți, n-ai cum să nu remarci diferența față de anii trecuți. Arena Bucătarilor a crescut de la an la an. S-a văzut lucrul ăsta și din fericire se reflectă în calitate„, ne-a mai declarat Cezar Munteanu.

Referitor la transformarea competiției Arena Bucătarilor într-un Campionat Național, Cezar Munteanu a recunoscut că este un lucrul destul de dificil de realizat, datorită orgoliilor mari din breaslă și a rezistenței la schimbare la nivel asociativ. „Campionat național poți să-l numești atunci când funcționează sub egida unei asociații naționale. Din păcate, disensiunile la nivel de chefi, de breaslă, din dorința unora de a rămâne legați de un scaun, fac acest lucru dificil de realizat. Fiecare asociație își vede doar interesul propriu, ceea ce este incorect față de o meserie, față de o breaslă care chiar are nevoie de un far călăuzitor și aici mă refer la o asociație cu adevărat profesionistă care să-i reprezinte pe profesioniști, evident în folosul amatorilor de bunătățuri”, susține Cezar Munteanu.

Revenind la competiția Arena Bucătarilor, câștigătorul finalei, care va participa la competiția Les Chefs en Or 2016 din Paris, va fi dezvăluit în seara aceasta la Gala organizată de Selgros, în cadrul căreia când va avea loc și decernarea premiilor.

Aflată la a 7-a ediție, Arena Bucătarilor face parte din misiunea Selgros România de a contribui la dezvoltarea gastronomiei în România.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302