România, ţara firmelor fantomă. Peste 100.000 firme fără niciun salariat

person Horeca
access_time_filled

firme2Economia românească este una plină de paradoxuri. Dincolo de faptul că majoritatea firmelor au sedii în apartamente și garsoniere, există peste 100 de mii de firme care fac afaceri fără niciun salariat. Potrivit unei analize realizată de analiștii de la KeysFin, cea mai profitabilă companie fără angajați a realizat, anul trecut, un profit net de 17,3 milioane de lei.

De ce să te complici să angajezi oameni, să le asiguri birouri, echipamente, să le plătești salarii, contribuții la asigurările de sănătate, să te bată la cap cu concedii etc. când mai bine lucrezi singur și faci afacerile în regim de eficiență maximă?

Probabil așa gândesc mulți dintre întreprinzătorii români care derulează business-uri prin firme fără niciun angajat declarat la Ministerul Finanțelor.

Potrivit datelor oficiale, analizate de KeysFin, la Ministerul Finanțelor erau înregistrate anul trecut 115.965 de firme care au realizat afaceri fără niciun angajat sau care nu și-au declarat salariații, față de 116.620 în anul anterior.

Cele mai multe firme activau în domeniul comerțului (37%), urmate de cele din sectorul activităților profesionale și științifice (14%), construcții (8%), industria prelucrătoare (6%) și activități de transport (5%).

Este vorba în general de SRL-uri, de afaceri de apartament, care activează în domeniul comerțului alimentar, în HORECA, în domeniul vânzării de produse de strictă necesitate, îmbrăcăminte și încălțăminte, și magazine tip consignație„, spun analiștii de la KeysFin.

Potrivit acestora, cele peste 100 de mii de firme fără angajați trebuie împărțite în trei clase distincte – unele care funcționează ca „afaceri la purtător”, o serie de firme care lucrează cu colaboratori externi și altele care preferă să angajeze la negru.

Primele sunt firme așa-numite de buzunar, folosite de oamenii de afaceri pentru a derula diverse tranzacții. Apar doar în acte însă nu desfășoară o activitate concretă, fiind construite doar pentru a furniza cadrul legal de tranzacții. Există un alt contingent de firme, în special din sectorul serviciilor, care preferă să angajeze colaboratori – de la constructori la avocați, contabili etc. Restul sunt firme ale căror patroni preferă să angajeze la negru decât să plătească taxe la stat. Acesta este motivul pentru care nu au niciun salariat declarat„, au explicat analiștii.

Datele statistice KeysFin arată că firmele fără angajați au realizat în 2014 afaceri de 38,2 miliarde de lei, care reprezintă 3,6% dintre totalul afacerilor din România, de 1063 miliarde lei.

Procentul acestora este în scădere cu 0,69% față de anul 2013, atunci când business-ul firmelor fără angajați a fost de 43,9 miliarde lei.

Analiștii de la KeysFin remarcă faptul că boom-ul afacerilor-fantomă a fost înregistrat, coincindență sau nu, în timpul apogeului crizei economice, în 2012, când reprezentau 5,25% din cifra de afaceri la nivel național.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302