FAPT: Avem nevoie de un Minister al Turismului și de Organizația Română de Turism

person Horeca
access_time_filled

ministerturismromaniaFederația Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), prin cele 13 Asociații regionale de Dezvoltare și Promovare a Turismului membre (Asociațiile Litoral-Delta Dunării, Bucovina, Prahova, Brașov, Râșnov, Sibiu, Sighișoara, Buzău, Neamț, Maramureș, Gorj, Timiș și București) consideră esențială înființarea unui Minister al Turismului și a Organizației Române de Turism, ca semnal al importanței și priorității pe care o alocă Guvernul României pentru Turismul Românesc. 

Ministerul Turismului ar urma să stabilească și să reglementeze cadrul legislativ de funcționare a turismului, deci nu ar necesita costuri publice mari de funcționare, nefiind necesar un aparat public stufos.

în schimbul oficial de relații internaționale, România nu este reprezentată, în continuare, de niciun ministru al turismului, iar acest fapt dă un semnal negativ pe plan extern, cu privire la locul pe care îl ocupă Turismul în politicile guvernamentale, ceea ce continuă să afecteze imaginea și indicatorii turismului românesc, subliniază reprezentanții FAPT.

“în același timp, considerăm că România nu își mai poate permite să întârzie înființarea Organizației Române de Turism, în parteneriat public-privat, așa cum prevede Master Planul pentru Turism realizat în anul 2007 de către Organizația Mondială a Turismului, la solicitarea Guvernului de atunci al României”, mai spun reprezentanții FAPT. O.R.T. ar urma să preia și să administreze promovarea României ca destinație turistică, în parteneriat public-privat, împreună cu federațiile, asociațiile și patronatele din turism ce reprezintă industria.

Aceasta este forma de organizare a promovării turismului în cele mai multe din țările dezvoltate turistic în Europa și este recomandarea fermă a Organizației Mondiale a Turismului pentru România, încă din 2007, neglijată însă până acum.

“Solicităm primului ministru desemnat, dl. Dacian Cioloș și președintelui României, dl. Klaus Iohannis, să ia în considerare că a sosit momentul unei schimbari fundamentale de abordare a turismului romanesc, o schimbare structurală și absolut necesară. Forma de organizare a dezvoltării și promovării turismului românesc și întreaga abordare a acestui sector economic trebuie să treacă la pasul pe care România l-a întârziat deja nepermis de mult. Industria a facut deja pași importanți, înaintea deciziilor administrației publice centrale, întrucât noi am convins deja 13 “guverne locale” să înființăm Asociații de Promovare și Dezvoltare a Turismului la nivel local, Asociații în care lucrăm împreună, în echipă, atât autoritățile locale (primării și consilii județene), cât și patronatele locale (ANAT și patronatele hoteliere), aeroporturi, camere de comerț, operatori privați din industrie. Nu am convins până acum guvernul României, și considerăm că momentul și conjunctura actuală în care ne aflăm ne obligă să ne asumăm această raspundere acum. Parteneriatul public-privat este cheia și motorul dezvoltării rapide și eficiente a turismului românesc”, a declarat Corina Martin, Președintele FAPT și al Asociației Litoral-Delta Dunării.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302