România începe lupta împotriva risipei de hrană

person Horeca
access_time_filled

foodwasteRisipa alimentară este o problemă socială majoră cu care se confruntă multe dintre țările europene, printre care și România. Milioane de persoane din țara noastră trăiesc la limita sărăciei și se confruntă cu probleme în asigurarea hranei, în timp ce industria alimentară se confruntă cu dificultăți în gestionarea tonelor de deșeuri alimentare. Este motivul pentru care, pe model elvețian, Asociația MaiMultVerde a lansat proiectul „România împotriva risipei de hrană”, menit să analizeze situația risipei alimentare și să contribuie la limitarea și revalorificarea deșeurilor.

în Romania, risipa de alimente reprezintă o problemă socială majoră: aruncăm anual cca 250 kg de alimente / locuitor (peste media europeană), în timp ce 4,74 milioane de persoane trăiesc la limita sărăciei și au dificultăți în asigurarea hranei. La aceste date se adaugă cca. 5 mil. t. de deșeuri alimentare produse anual, ceea ce înseamnă între o treime și jumătate din cantitatea totală de hrană destinată consumului uman produsă într-un an. Dacă în mediul rural există metode tradiționale de valorificare a resturilor de alimente în gospodarie, în mediul urban peste 95% din resturile municipale ajung la groapa de gunoi, făcând astfel imposibilă valoarificarea deșeurilor de orice fel.

Asociația MaiMultVerde, în parteneriat cu FoodWaste Elveția (www.foodwaste.ch) și Centrul de Resurse pentru Participarea Publică au lansat pe 6 aprilie a.c., proiectul „România împotriva risipei de hrană” (www.foodwaste.ro). Scopul acestuia este de a crește rolul și gradul de informare și implicare a societății civile și publicului larg în realizarea și implementarea politicilor publice din România în domeniul reducerii risipei de hrană. Lansarea proiectului a avut loc în prezența reprezentanților din mediul ONG, HORECA și marilor retaileri pe 6 aprilie 2016, în cadrul unei conferințe de presă, și se va desfășura pe o perioadă de un an (12 luni).

Reducerea risipei de hrană este un pas important în călătoria spre un sistem alimentar mai sustenabil. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm alături de Asociația MaiMultVerde pentru a contura acest element vital al agendei sustenabilității în România”, declară Markus Hurschler, co-fondator foodwaste.ch.

Pentru a identifica sursele și cauzele risipei de alimente, în cadrul proiectului „România împotriva risipei de hrană” va fi realizat un studiu național privind risipa de hrană pe lanțul valoric producători-distribuitori-consumatori. în urma studiului vor putea fi identificate măsuri pentru reducerea pierderilor, în vederea promovării acestora pe agenda guvernamentală și parlamentară, cât și în rândul publicului larg. Acest lucru va fi posibil prin constituirea unei Coaliții Naționale „România împotriva risipei de hrană” și prin organizarea unei campanii de advocacy.

foodwasteromania

Sectorul alimentar – de la producție și comercializare, până la consum și post-consum – are un impact major asupra mediului: suprafețele de teren atrase în circuitul agricol, resursele de apă necesare, substanțele chimice folosite, distanțele mari parcurse de alimente sau deșeurile generate pe tot lanțul sunt doar câteva din elementele de presiune asupra naturii. De aceea, un program de prevenire și reducere a risipei de hrană, prin implicarea tutoror factorilor interesați, se subscrie perfect misiunii Asociației MaiMultVerde de promovare a unei noi culturi a responsabilității față de mediu în România.” Declară Teodor Mitrana, Director Asociația MaiMultVerde.

Totodată, în cadrul proiectului vor avea loc acțiuni de informare și implicare a publicului larg, prin organizarea unei expoziții itinerante ce constă într-un set de materiale vizuale care ilustrează risipa de alimente în România. De asemenea, proiectul vizează și organizarea unei caravane educaționale în școli și licee din orașele București, Constanța, Iași, Brașov, Cluj, Timișoara și Craiova.

Proiectul are ca public țintă sectorul ONG, privat, politic și publicul larg și va contribui la creșterea gradului de cunoaștere, transparență, vizibilitate, conlucrare și participare publică privind risipa de hrană în România, în vederea reducerii acesteia. Totodată, proiectul identifică modul în care modelul elvețian (redirecționarea hranei înainte de momentul expirării către grupuri dezavantajate, prin intermediul unităților alimentare cu caracter social) poate fi replicat la noi.

Proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, în valoare de 164.464,98 CHF, iar valoarea contribuției proprii este de 18.309,42CHF.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302