Reprezentanţii FPTR solicită reînființarea şcolilor de meserii

person Horeca
access_time_filled

meseriiturismElaborarea unei strategii privind școlile profesionale din turism, deblocarea legii impozitului specific, elaborarea unor facilități pentru forța de muncă sezonieră, susținerea turismului balnear și implicarea altor ministere în susținerea turismului din România sunt principalele 5 măsuri solicitate factorilor de decizie de către Federația Patronatelor din Turismul Românesc.

Luni, 27 iunie a.c, a avut loc la Palatul Parlamentului, prima întâlnire, între Președinții Comisiilor Senatului României și reprezentanții FPTR, în vederea soluționării problemelor cu care industria turismului se confruntă, ca urmare a dezbaterii din data de 15 iunie 2016, ce a avut loc la Phoenicia Holiday Resort.

Comunicarea dintre mediul de afaceri din turism și clasa politică a intrat într-o nouă etapă, cea a relaționării directe, la aceeași masă, în care investitorii își expun problemele, prezintă posibile soluții, iar legiuitorul având o imagine de ansamblu clară, poate veni în întâmpinarea solicitărilor acestora, fie prin modificarea cadrului legislativ existent, fie prin inițierea de legi”, se arată într-un comunicat al Federației.

în cadrul întâlnirii, reprezentanții FPTR au solicitat soluționarea primelor puncte din cadrul ședinței din data de 15 iunie 2016. Cele 5 puncte abordate au fost:

Deblocarea legii impozitului specific

Având în vedere că astăzi, 28 iunie 2016, se află pe ordinea de zi în plenul Camerei Deputaților, Proiectul de Lege privind impozitul specific unor activități (PL-x 26/2016), s-a hotărât să nu se mai aducă modificări cu privire la acest proiect de lege, pentru a nu se tergiversa procesul legislativ.

Elaborarea unei strategii privind școlile profesionale din turism

Reprezentanții FPTR au solicitat reînființarea școlilor de meserii, solicitare care trebuie susținută printr-o inițiativă legislativă. Această măsură nu este doar o necesitate ci este una de maximă urgență și ea trebuie susținută de Parlamentul României.

“Propun ca înființarea școlilor profesionale și schimbarea structurii anului școlar să reprezinte două dintre temele ce vor fi abordate în cadrul Programului de Guvernare”, a menționat dl. Senator, Nicolae Moga.

Elaborarea unor facilități pentru forța de muncă sezonieră

Reprezentanții FPTR au solicitat Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială din cadrul Senatului României, introducerea unei inițiative legislative privind scutirea de impozit pe salariu, pentru angajații sezonieri, în perioada de extrasezon. Această măsură ar crea continuitate și stabilitatea personalului hotelier, în fiecare an.

S-a stabilit ca reprezentanții FPTR să transmită o motivație către Comisia pentru muncă, familie și protecție socială din cadrul Senatului României, urmând ca aceasta să fie transpusă într-o propunere legislativă susținută în cadrul ședințelor comisiei.

Susținerea turismului balnear – o societate sănătoasă este o societate prosperă

“Turismul este în primul rând o măsură socială, dincolo de toate formele pe care acesta le îmbracă, dincolo de categoriile de confort. Datorită potențialului imens pe care îl are, turismul balnear trebuie să devină o prioritate în România”, a susținut dl. Grecu Dumitru, Președinte Asociația Turistică Transfăgărășan.

Reprezentanții FPTR au solicitat o modificare legislativă care să creeze cadrul propice pentru creșterea incoming-ului dar și modificarea TVA-ului, care nu este deductibil pentru unitățile balneare față de cele de sănătate.

Această inițiativă urmează să fie propusă în cadrul ședințelor Comisiilor, din cadrul Senatului României.

Implicarea altor ministere în susținerea turismului: educație, economie, muncii, transporturilor, mediului, culturii

Trebuie să ținem cont de faptul că turismul este o industrie care stimulează creșterea economică în cel puțin alte 12 industrii (industria alimentație, industria construcțiilor, industria ușoară, industria mobilei, industria transportului, industria agriculturii etc), așa cum se întâmpla în țările, în care turismul este bine dezvoltat: Spania, Grecia, Turcia. Din păcate, ministerele conexe industriei turismului nu au reușit să aibă o abordare unitară a acestui domeniu. Dacă ar exista o mai bună colaborare între ministere, patronatele din turism cred că România ar putea să revină în elita turismului european și chiar mondial”, a afirmat dl. Mohammad Murad, Președinte FPTR.

Prima întâlnire dintre mediul de afaceri din turism și reprezentanții Comisiilor Senatului României a însemat un pas înainte pentru rezolvarea problemelor importante, cu care industria turismului se confruntă în fiecare zi, cred reprezentanții FPTR. “Ne dorim ca această primă întâlnire să creeze un precedent și să devină în cele din urmă o obișnuință. Numai printr-o consultare, colaborare, comunicare continua și eficientă vom reuși să aducem schimbări, în bine, în relația dintre mediul de afaceri și mediul politic-legislativ”, subliniază aceștia.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302