Meniurile stufoase, preferate în continuare de foarte multe restaurante

person Horeca
access_time_filled

meniurestaurantstufosMeniurile stufoase sunt preferate în continuare de foarte mulți operatori de restaurante din România, deși acestea sunt greu de controlat și pot crea multe pierderi, au declarat bucătarii profesioniști prezenți la Food Bloggers Conferece – ediția de vară 2016. De altfel, un meniu prea compex este unul dintre cele mai răspândite motive pentru care restaurantele au pierderi financiare, ba chiar pot ajunge la faliment.

Mai mult, un meniu prea stufos nu se aliniază tendinței din piață conform căreia tot mai mulți consumatori își doresc să mănânce mai sănătos, și implicit mai proaspăt, la restaurante – lucru care este mult mai puțin probabil să se întâmple într-un restaurant cu un meniu mare.

Prospețimea este ceea ce ar trebui să caracterizeze orice meniu de restaurant, iar operatorii și clienții deopotrivă trebuie să înțeleagă că sunt de preferat mai puține preparate în meniu, dar mai bine realizate, au convenit bucătarii prezenți la Food Bloggers Conference.

Nicolai Tand: “Nu avem cultura mâncatului bine. Eu am avut probleme la mine la cârciumă cu unii clienți care mă întrebau de ce e așa mic meniul”

Nicolai Tand, proprietarul restaurantului La Cantine de Nicolai din București, a subliniat că un meniu mic oferă mult mai multe avantaje, atât restaurantelor cât și clienților. “E vorba de cultură până la urmă. Nu avem cultura mâncatului bine. Eu am avut probleme la mine la cârciumă cu unii clienți care mă întrebau de ce e așa de mic meniul… Și le-am explicat că din mai multe motive; în principiu un meniu mic ar trebui să-ți dea o siguranță, pentru că sunt puține preparate, pentru că rulajul automat e mai des, nu rămân lucruri multe… Ai mult mai multe avantaje la un meniu mic. La un meniu stufos când încep să citești de la capăt până la sfârșit toate preparatele nici nu mai știi ce să alegi. Sunt multe preparate dar de fapt e cam aceeași mâncare. Doar că a pus o ciupercă în plus și a schimbat numele. Dar sunt 15 preparate de porc și zice că sunt 15 feluri de mâncare diferite”, a declarat Nicolai Tand.

Chef Alex Cîrțu, care a deschis acest subiect în cadrul conferinței, a declarat că în România, comparativ cu Anglia de exemplu, foarte puțini oameni mănâncă la restaurant și, ca atare “nu avem oameni care să vină să consume pe bandă rulantă în restaurante”. Cu toate acestea, spune el, majoritatea restaurantelor din România au un meniu stufos și intră astfel într-un cerc vicios, care le obligă să achiziționeze marfă de proastă calitate, care să le reziste foarte mult timp pe raft. 

Mâine se trezește unul să deschidă un restaurant, îl deschide cu un meniu-carte, pentru ca așa știe că se face, are sute de preparate în meniu, cumpără acele roșii și castraveți modificați genetic, care pe el îl încântă că îi rezistă o lună de zile, și apoi nu are clienți; iar meniul stufos îl obligă ulterior să intre într-un cerc vicios; 80% din restaurante din păcate asta fac”, a declarat Alex Cîrțu. 

Gabriel Toader, chef la Cocoșu Roșu, a atras atenția că aici intervine rolul bucătarilor, care au datoria să educe piața.

Liviu Lambrino, Private Chef, a declarat la rândul său că un meniu mic este de preferat unui meniu mare din simplul motiv că dacă un restaurant oferă mai puține preparate șansele ca ingredientele să fie proaspete sunt foarte mari. Acesta a transmis și un sfat consumatorilor: să evite restaurantele cu meniurile foarte stufoase.

Nu mai mâncați la restaurante cu meniuri mari!”, a declarat Liviu Lambrino.

Sursă foto: www.about.com

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302