România a exportat anul trecut 14 milioane de litri de vin

person Horeca
access_time_filled

România a exportat anul trecut 14 milioane de litri de vin în valoare de 24 de milioane de euro, potrivit datelor APEV România. Cele mai importante cinci piețe de export pentru vinurile produse local sunt Marea Britanie, Germania, China, Olanda și Bulgaria.

La nivel de volume, 78%, mai exact 11 milioane de litri în valoare de 17 milioane de euro au fost vânduți către piețele din Europa, iar restul de 22%, adică 3 milioane de litri în valoare de 7 milioane de euro au fost comercializați către alte state din afara continentului nostru.

în afara spațiului european, China este cea mai importantă țară de export pentru vinurile românești, urmată de Statele Unite ale Americii care importă din România 800.000 litri de vin și de Canada cu 300.000 litri de vin.

exportvin

Eforturile realizate de crame pentru a face export sunt mari. Pentru a ajunge să aibă vânzări semnificative în afara țării cramele trebuie să participe în mod curent la târguri internaționale din Europa și Asia și să își promoveze intens producțiile”, spune Alina Iancu, fondator CrameRomania.ro și ReVino.ro.

Prețul cel mai bun raportat la numărul de litri exportați este oferit de Finlanda care platește 5,63 euro pentru un litru de vin românesc și a importat 6.300 litri în 2015. Ungaria plătește 5,41 euro/litru, urmată de Luxemburg care oferă 4,71 euro/litru, dar a cumpărat doar 6.000 litri de vin anul trecut. La polul opus, cel mai mic preț pentru vinul românesc este oferit de Slovacia, mai exact 0,59 euro/litru, urmată de Bulgaria cu 0,79% euro/litru și de Israel cu 1.38 euro/litru.

Conform reprezentanților oficiali, Cramele Recaș, Oprișor și Halewood exportă aproximativ 50% din producție, Domeniile Săhăteni – Aurelia Vișinescu 40%, S.E.R.V.E peste 43%, urmate de Petro Vaselo sau Crama Ceptura cu 30% și Vinarte, Corcova, Liliac, Stirbey sau Cotnari cu procente între 8 și 27%. Fiecare proprietar se raportează la numărul de hectare de viță de vie pe care îl are și la cantitatea de vin produsă anual.

Sursa: comunicat de presă ReVino.ro

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302