Republica Moldova celebrează oamenii din spatele vinului, de “Ziua Națională a Vinului”

person Horeca
access_time_filled

ziuavinului2016Cea de-a XV-a ediție a Zilei Naționale a Vinului va avea loc în perioada 1-2 octombrie 2016 la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale. Sărbătoarea națională, desfășurată în acest an sub genericul „Omul – Sufletul Vinului”, este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu susținerea Asociației Producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă” și „Divin” și a partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.

Tradițional, pentru al treilea an consecutiv, evenimentul se desfășoară sub brandul unic de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” și își propune să descopere legendele legate de vinul moldovenesc și tradițiile milenare de vinificație ale acestui popor.

Prin prisma laitmotivului „Omul – Sufletul Vinului”, ediția de anul acesta își propune să aducă în prim plan oamenii care muncesc în industria vitivinicolă, fie în podgorii sau la vinării, și care contribuie la crearea vinului de calitate. Pentru a păstra elementele tradiționale ale celei mai mari sărbători naționale, Oficiul Național al Viei și Vinului a alocat un buget de 2,3 milioane de lei pentru desfășurarea evenimentului din acest an.

A XV-a ediție a Zilei Naționale a Vinului va avea loc sub sloganul curpinzător și simbolic „Omul – Sufletul Vinului”, pentru că fără suflet niciun vin nu poate fi de calitate. Scopul evenimentului rămâne de a promova cultura consumului vinului de calitate, a vinurilor autentice. Cât privește structura și desfășurarea evenimentului, aceasta rămâne aproape neschimbată, iar pilonii principali dezvoltați pe parcursul acestor ani vor fi păstrați și consolidați. Primul pilon sunt oamenii și vinăriile care contribuie la economia și dezvoltarea economică a țării. în acest context, la Ziua Națională a Vinului vor fi prezente mai mult de 40 de vinării mici, mijlocii și mari, care vor oferi spre degustare peste 400 de vinuri. Al doilea pilon pe care se bazează Ziua Națională a Vinului este Drumului Vinului, sau altfel denumit oenoturismul, care se bucură de un succes tot mai mare în ultimii ani. Iar în acest an, Drumul Vinului va fi completat cu o nouă destinație, și anumite distileria Kvint, care recent a devenit membră a zonei cu Indicație Geografică Protejată Codru.“, a declarat Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului.

ziuavinuluimoldova

începând cu anul 2010, prin intermediul și cu suportul proiectelor Agenției de Dezvoltare Internațională a Statelor Unite industria vitivinicolă a fost „regândită”. Iar din 2013, USAID a oferit suport și în „regândirea” conceptului sărbătorii Ziua Națională a Vinului, care este urmat și implementat și în această ediție jubiliară, cea de-a XV-a.

începând cu 2013, prin intermediul proiectelor USAID, s-a acordat un suport pentru a regândi conceptul Zilei Naționale a Vinului, iar acest concept este urmat îndeaproape și  implementat și în această ediție jubiliară, cea de-a XV-a. Ziua Națională a Vinului nu este doar o sărbătoare națională, aceasta are un mare potențial pentru a deveni un eveniment de talie regională, așa cum dorim să-l poziționăm pentru anii următori, să-l scoatem în agenda europeană din regiunea de Sud-Est pentru a atrage cât mai mulți turiști. Chiar dacă piața domestică este una țintă pentru vinurile moldovenești, piețele de export pot fi țintite prin asemenea evenimente, ceea ce ne demonstrează și creșterea vânzărilor pe piețele țintă din UE: Polonia, Cehia, România. Ziua Națională a Vinului devine un trend setter pe piața vinului din RM deoarece multe companii vinicole aleg să-și lanseze produsele anume la această sărbătoare”, a declarat Diana Lazăr, vicedirector al Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova.

Companiile vinicole pregătesc mai multe surprize pentru vizitatorii Zilei Naționale a Vinului: vinuri noi, concursuri și oferte promoționale.

Principalele elemente ale sărbătorii naționale vor fi păstrate și în acestă ediție, vizitatorii având parte de numeroase activități, precum:

Degustare cu peste 400 de vinuri – peste 40 de companii mari, producători mici și producători de divin, reuniți sub brandul unic „Vinul Moldovei. O Legendă Vie” își vor prezenta spre vânzare și degustare produsele de calitate: vinuri tinere din recolta anului 2015, vinuri de colecție și rezervă, precum și produse lansate în premieră în cadrul sărbătorii naționale. Iar fiecare vizitator va avea posibilitatea să savureze corect aromele Vinului Moldovei, putând procura pahare cu logo-ul „Wine of Moldova”, dar și suvenire promoționale cu logo-ul WoM.

Aventuri pe Drumul Vinului – info point-ul turistic din cadrul evenimentului va oferi vizitatorilor tururi tematice din inima capitalei spre originile vinurilor de calitate din țara noastră: galerii subterane, beciuri, vii, săli de degustare, crame și pensiuni. Vinării mici și mari așteaptă vizitatorii cu programe speciale și posibilitatea de a descoperi legendele Vinului Moldovei, de a afla secretele vinificatorilor și de a degusta roadele muncii lor. Pentru prima dată, vizitatorii vor avea ocazia să facă tururi și la Kvint, distileria de divinuri din orașul Tiraspol.

„Școala Vinului” – va oferi doritorilor seminare tematice prezentate de experți în vinificație și somelieri, cu subiecte diverse: de la bazele degustării corecte, până la degustări sofisticate pentru consumatorii inițiați. Toți participanții vor primi certificate care demonstrează cunoștințele dobândite. La fel, participanțiii vor afla mai multe despre cele 4 regiuni vitivinicole ale Moldovei: Valul lui Traian, Ștefan-Vodă, Codru, Divin, dar și despre soiurile de viță-de-vie autohtone care cresc în aceste regiuni.

Concert grandios pentru toate gusturile – programul artistic al evenimentului include în mod tradițional 2 zile de spectacole artistice cu nume mari ale muzicii autohtone din toate genurile muzicale. în acest an la evenimentul din centrul capitalei vor evolua ansambluri, orchestre, fanfare și tarafuri din cele 3 regiuni vinicole ale Moldovei: Valul lui Traian, Codru și Ștefan Vodă, dar și interpreți cunoscuți ca Alex Calancea&friends, Geta Burlacu, Gândul Mâței.

Delicii tradiționale – vizitatorii vor avea posibilitatea de a savura feluri tradiționale: mămăligă, sarmale, plăcinte și alte bucate de sărbătoare, precum și de a afla secretul gustului celor mai populare rețete moldovenești, care vor fi gătite chiar în timpul evenimentului, iar apoi asociate cu vinurile din soiuri autohtone.

Târgul meșteșugarilor – la expoziția artelor tradiționale vizitatorii vor cunoaște meșteșugurile moldovenești autentice. Aici vor fi expuse și pot fi procurate lucrări cu motive inspirate din struguri, vin, vie, realizate manual de către meșterii populari. Mai mult, doritorii vor putea participa la ateliere de olărit, sculptat, pictat, dogit și alte ocupații cu tradiție, specifice poporului nostru.

Ziua Națională a Vinului a devenit de-a lungul timpului principala sărbătoare care pune în valoare tradițiile Republicii Moldova, recunoscută în țară și peste hotarele ei. Vinul și vița-de-vie, motive nelipsite în tradițiile țării, sunt prezente în toate activitățile evenimentului: muzică, artă, meșteșuguri, gastronomie etc. Ziua Națională a Vinului se bucură de un succes mare, fiind vizitată de sute de mii de oaspeți din țară și de peste hotare, iar zeci de jurnaliști și bloggeri reflectă evenimentul în mass-media naționale și internaționale.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302