Consultare publică privind un lanț de aprovizionare cu alimente mai echitabil
Comisia Europeană a lansat pe 16 august a.c. o consultare publică la nivel european privind modul în care lanțul de aprovizionare cu alimente din UE poate deveni mai echitabil.
Agricultorii, cetățenii și alte părți interesate sunt invitați să își exprime opiniile cu privire la funcționarea lanțului de aprovizionare cu alimente în cadrul unei consultări online deschise până la 17 noiembrie.
Potrivit Comisiei Europene, există indicii că valoarea adăugată nu este distribuită în mod adecvat la toate nivelurile lanțului de aprovizionare cu alimente, în special din cauza diferențelor în ceea ce privește puterea de negociere dintre operatorii mai mici și, astfel, mai vulnerabili, în rândul cărora se numără agricultorii și întreprinderile mici, și partenerii lor comerciali care sunt mai puternici din punct de vedere economic și foarte concentrați.
Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: „Agricultorii constituie prima verigă a lanțului și, fără ei, nu ar exista alimentele pe care le prelucrăm, vindem sau consumăm. Observăm totuși că ei rămân adesea veriga cea mai slabă. Pentru a remedia deficiențele din lanțul de aprovizionare cu alimente, am luat inițiativa de a acționa, în concordanță cu sprijinul pe care Comisia îl acordă de mult timp agricultorilor europeni. încurajez toți cetățenii, agricultorii și părțile interesate din UE să ne împărtășească opiniile lor prin intermediul acestei consultări online.”
Comisia Europeană este interesată să colecteze opinii în scopul evaluării necesității și utilității unor posibile măsuri care ar putea fi luate la nivelul UE pentru a combate sau pentru a reglementa practicile comerciale neloiale legate de produsele agroalimentare.
Comisia dorește, de asemenea, să evalueze nivelul de transparență a pieței de-a lungul întregului lanț, precum și aspectele care pot fi îmbunătățite. Având în vedere că un anumit grad de concurență este necesar, consultarea va contribui la stabilirea faptului dacă introducerea unor mecanisme suplimentare privind transparența pieței UE este necesară.
Totodată, chestionarul evaluează nivelul interesului față de cooperarea dintre producători și utilizarea așa-numitelor acorduri de repartizare a valorii (și anume, repartizarea câștigurilor și pierderilor care rezultă din evoluția prețurilor relevante de pe piață), care sunt deja utilizate în unele sectoare, precum cel al zahărului.
Valorificarea activității Grupului operativ pentru piețele agricole
Consultarea se inspiră din activitatea desfășurată de Grupul operativ pentru piețele agricole (AMTF), creat de comisarul Hogan în ianuarie 2016. AMTF a propus o serie de măsuri concrete pentru a consolida poziția agricultorilor în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente, iar consultarea se va baza pe activitatea depusă și va constitui punctul de plecare pentru posibilele activități viitoare ale Comisiei.
O evaluare inițială a impactului, care prezintă în mod detaliat o serie de opțiuni de politică posibile, a fost, de asemenea, publicată pentru consultare și feedback. Totodată, va fi efectuată o evaluare completă a impactului pentru orice inițiativă viitoare de îmbunătățire a lanțului de aprovizionare cu alimente.
Orice propuneri viitoare din partea Comisiei vor fi, de asemenea, coerente cu abordarea mai largă de simplificare și modernizare a politicii agricole comune.
Informații suplimentare
Consultare publică cu privire la inițiativa de îmbunătățire a lanțului de aprovizionare cu alimente – disponibilă în curând în toate limbile UE
Evaluarea inițială a impactului privind lanțul de aprovizionare cu alimente