Restaurantele cu terasă – o necesitate sau un trend în domeniul HoReCa?

person Horeca
access_time_filled

terasarestaurantedesignSă deții un restaurant înseamnă să încerci să satisfaci un număr cât mai mare de clienți. Legea anti-fumat a afectat într-o oarecare măsură locațiile care nu aveau un loc special amenajat pentru fumători, dar și lipsa unei terase, mai ales în sezonul cald, a dus la scăderea profitului pentru unele restaurante. Ce e de făcut? încercați să creați condiții pentru clienți, astfel încât să-i faceți să se întoarcă la voi.

Dacă sunteți la început de drum, căutați o locație care să cuprindă atât zonă de interior, dar și una de exterior, ideal care să se poată acoperi și încălzi în sezonul rece sau să se păstreze această zonă doar pentru fumători. Dacă deja dețineți un restaurant, reamenajați-vă terasa și curtea cât mai rapid.

Ca designer primesc cereri de amenajat/reamenajat terase sau grădini exterioare în lunile aprilie-mai, luni în care aceste spații trebuie deja să fie pregătite. Beneficiarii de multe ori nu-și fac calcule pe următorul sezon și se trezesc din scurt că a venit căldura, dar nu pot primi clienții pe terasă. Sfatul meu este să faceți un inventar al mobilierului și al terasei în sezonul rece (februarie – martie), ca să vedeți ce investiție trebuie să faceți, și să apelați la un specialist din timp, NU atunci când trebuie deja să deschideți terasa. în primul rând nu o să aveți parte de un proiect bine gândit (din cauza lipsei de timp), dar veți întâmpina și problema termenelor de execuție sau a livrării de mobilier.

Noul concept de restaurant

Observ pe piață o tendință în dezvoltarea noilor concepte de locații Food service și asta chiar mă bucură. Vara este plină de terase care sunt găzduite de grădini verzi sau curți interioare, tot mai des se deschid locații pe acoperișurile terasate ale clădirilor de birouri sau zone industriale, creând un nou trend de rooftop gastro-bar. Avantajele acestora sunt că, pe lângă priveliști cu belvederi frumoase asupra orașului, poți să te folosești de aceste locuri pentru evenimente private foarte originale.

Iar cum beneficiarii s-au gândit și la posibile dezavantaje, cum ar fi ploi sau vreme mai puțin frumoasă, le-au acoperit cu diverse sisteme rabatabile și pliabile, care în doar câteva minute va crea un spațiu semideschis, fără a afecta într-un fel evenimentul. Genial!

Un alt concept care mi se pare atrăgător sunt restaurantele cu atrium sau cupole/vitralii de sticlă (mai ales acelea care se și deschid). în România nu sunt multe, poate din cauza vremii destul de schimbătoare de la un sezon la altul și datorită faptului că trebuie să ai o mentenanță bună în ceea ce privește întreținerea. Dar sunt sigură că pe viitor și astfel de locații vor fi „la modă”.

Să aducem natura în spații închise

Există și cazuri în care unele restaurante nu au fost dotate cu terase sau balcoane. Și aici omul s-a gândit cum să facă în așa fel încât să aducă puțină natură într-un spațiu închis și poate chiar lipsit de lumină naturală. A venit cu soluția de a „crește” pereți vegetali verticali sau multe plante în ghivece, adăugând o lumină difuză caldă, artificială, pentru a reda atmosfera unei grădini exotice din Grecia sau chiar Bali. Deci se poate!

Dar să nu mă abat de la subiect. Vorbim despre terase și mansarde.

Caracteristicile designului și ale mobilierului

Proiectarea unei terase sau mansarde are complexitatea sa. De obicei acestea sunt spații foarte mari și deschise sau, din contră, cu forme mai ciudate, care necesită o atenție aparte. Cele mai bune soluții le veți primi cu siguranță de la un specialist, care vă poate consilia în a face o compartimentare ergonomică și un flux de funcționare corect. Ceea ce dumneavoastră veți percepe ca neajunsurile spațiului, un expert poate să le transforme în avantaje sau să mascheze micile defecte.

designrestaurante

Secretul principal îl reprezintă utilizarea optimă a întregului spațiu. O bucătărie bine mobilată, cu echipamente compacte sau mese și scaune adaptate nevoilor din spațiul respectiv, vor rezolva o parte din probleme.

Dacă terasa dumneavoastră este deschisă, iar mobilierul este expus diverselor schimbări climaterice, atunci este recomandat să cumpărați un mobilier care va rezista acestor șocuri: scaune și mese din polipropilenă de o calitate superioară sau cele metalice tratate împotriva coroziunii, HPL.

în cazul în care vreți să acoperiți terasa, există mai multe sisteme în acest sens: geamuri armonice din sticlă, pereți cortină din folie transparentă care se strâng în rulouri, copertine și pergole rabatabile cu structură metalică sau din lemn. Variante sunt multe, important este ca atunci când alegeți sistemul să luați în calcul bugetul și termenul pentru care faceți această investiție.

Să nu ignorați decorul, care schimbă ambianța. Optați pentru vegetație naturală, chiar dacă este mai greu de întreținut aceasta nu se compară cu cea artificială (care se distruge destul de repede în mediul exterior). Ghirlandele cu becuri Edison pot crea un tavan fals luminos pe timp de seară și noapte, vor arăta foarte bine, iar cu un cost minim veți obține un efect senzațional. Dacă terasa dumneavoastră este amenajată într-un stil anume, atunci folosiți și câteva elemente de decor potrivite stilului ales. Cum ziceam: decorul este elementul care finisează întreaga amenajare.

De data aceasta nu voi trage o concluzie anume, luând în calcul că mai sus aveți informațiile necesare ca să luați decizia corectă, dar o să vă atrag iarăși atenția asupra perioadei în care vă hotărâți să vă amenajați/reamenajați terasa: nu lăsați totul pe ultima sută de metri, fiți pregătiți din timp!

Succes!

Articol scris de Natalia Berezovskaia și Octavian Roman, Arhitecți de interior la Creativ Interior, în ediția 83 a revistei Horeca România.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302