Designul interior de hotel: cum alegem cea mai bună opțiune

person Horeca
access_time_filled

Park Hyatt Paris VendômeAstăzi, când totul este dictat de modă și stil, un rol deosebit în crearea imaginii personalizate pentru un hotel îl are conceptul de interior bine gândit.

în plus, factorul cheie pentru a alege un anumit hotel îl reprezintă, pe lângă serviciile de calitate, și confortul pe tot parcursul șederii. De aceea, un design de interior corect trebuie adaptat în funcție de tipul unității de cazare, numărul de stele, dar și de funcționalitate. Nu putem neglija imaginea generală, componentele estetice și etice, care sunt realizate (de obicei) cu ajutorul arhitecților și al designerilor.

CE îNSEAMNĂ SĂ AMENAJEZI UN HOTEL?
Spațiul interior al unui hotel trebuie gândit ca un tot unitar – de la concept până la alegerea accesoriilor, dar, în același timp, diferă foarte mult de nevoile unui spațiu rezidențial sau de birou. Succesul se bazează pe elemente interioare alese cu mare grijă (luând în calcul traficul mai intens), dar și pe atmosfera generală, care trebuie să fie una confortabilă, în așa fel încât să-i facă pe clienți să revină.

în plus, designul trebuie să fie unul memorabil, care să-l diferențieze de celelalte unități de cazare. Asta a dus la crearea conceptului de „Hotel-Design” (în Europa există deja hoteluri de acest tip), ce se bazează pe un interior original și personalizat. Hotel-Design poate avea un singur concept și poate fi amenajat într-un anumit stil (exemplu high-tech, clasic sau provence), dar există și varianta în care fiecare cameră este amenajată în diferite moduri, în ideea de a satisface mai multe cerințe și de a crea diversitate (în cazul clienților care revin mereu la același hotel dar ar vrea să încerce și ceva nou).

Hotel Boutique Lafayette creativ interiorChiar dacă astăzi există atât de multe opțiuni pentru a crea un design unic, totuși există câteva reguli de bază care trebuie respectate: ambianța hotelului trebuie să fie, în primul rând, una confortabilă și sigură pentru clienți. Acest lucru trebuie să se regăsească atât în tratarea pardoselei (marmura polișată este un material foarte elegant, însă dacă placați scările cu aceasta, în urma unei curățări umede poate deveni periculoasă), dar și la propunerea dispozitivelor de iluminat, care trebuie să aibă o construcție bine gândită, în așa fel încât să evitați orice tip de accident. Ușile de sticlă (un element comun în interioarele de hotel) trebuie să fie securizate; lavabila sau vopseaua decorativă – fără substanțe toxice. Mobila trebuie aleasă să fie cât mai confortabilă, dar și foarte durabilă (rezistență la uzură).

CUM ALEGEM STILUL DE AMENAJARE?
Stilul interiorului, desigur, depinde de locația sa, de numărul de camere, de istoria locului și de publicul țintă al hotelului – toți acești factori care formează conceptul general al hotelului. Știm cu toții că există foarte multe stiluri de amenajare, însă, potrivit ultimelor trenduri, tot mai des întâlnim hoteluri cu un design în stil minimalist, loft, stiluri clasice (de la stilul Renascentist, până la ceva mai recent: stilul retro al anilor `60), dar și Provence. Iar eclecticul este soluția câștigătoare în cele mai multe amenajări din ultimii ani.
Nu o să abordez descrierea fiecărui stil în parte, așa cum am făcut în articolele precedente. Ceea ce trebuie să știți este faptul că stiluri diferite înseamnă și costuri diferite. Când creați un design de hotel, acesta se raportează nu doar la timpul și volumul proiectului, dar și la stilul ales. Deoarece, dacă amenajarea va fi una clasică, abundența detaliilor se reflectă în termenul de creație și execuție, dar și în cost. Dar și un stil mai simplu necesită idei și creativitate, astfel încât să trezească interesul clienților, care întotdeauna vor fi atrași de calitate, funcționalitate și decor estetic bine gândit.

Și foarte important: ca să reflecte calitate, beneficiarul hotelului va trebui să gândească încă de la început bugetul total pentru întregul proiect de design, astfel încât un hotel clasic să nu se transforme în unul minimalist, cu câteva coloane din loc în loc.

hotel bristol VarsoviaCUM ALEGEM MOBILIERUL CORECT?
Un element cheie al interiorului de succes îl reprezintă mobilierul ales corect. Care este scopul unui tablou original (pictat de un artist renumit) deasupra patului, dacă patul în sine este incomod? Mobilierul are atât capacitatea de a completa un interior (estetic și funcțional), dar și de a crea un efect respingător.
Atunci când alegeți mobilier pentru hotel, specialiștii recomandă să acordați atenție la următoarele aspecte:
u Materialul. Desigur, hotelurile premium își pot permite un mobilier din lemn masiv cumpărat de la branduri renumite, dar liderul pe piață este mobilierul realizat din PAL sau MDF (pentru cost, dar și durabilitate; astăzi aceste materiale sunt mult mai calitative decât acum câțiva ani). Varianta premium o reprezintă MDF cu furnir de lemn natur, care imită foarte bine mobila din lemn masiv;
u Mobilier modular. Este soluția ideală pentru hoteluri deoarece poate fi ușor de mutat, înlocuit, schimbat etc.
u Accesoriile pentru mobilier. O mare atenție trebuie acordată feroneriei, și anume: balamalelor, glisierelor. Acestea trebuie să fie de calitate, dar indicat să fie și silențioase;
u Textilele și tapițeriile. Este indicat ca acestea să fie rezistente la uzură și ignifuge (după normele în vigoare). Tipul textilului se va alege în funcție de conceptul general de design. în camerele de hotel eu recomand paturi tapițate (pentru confort și siguranța clienților), dar și draperii opace pentru a păstra intimitatea.

în ediția curentă a revistei Horeca România v-am făcut o introducere în ceea ce înseamnă un design de calitate pentru un hotel. Cu siguranță o să mai dezvolt acest subiect. Concluzia este că doar un interior gândit până la cele mai mici detalii poate deveni o adevărată „carte de vizită” a hotelului și cu aceasta va atrage clienți noi, dar și pe cei fideli.

Dacă doriți să începeți un proiect de design pentru un nou hotel sau să-l redecorați și aveți nevoie de un sfat sau o părere, mă puteți contacta pentru a stabili o evaluare.

Mult succes!
Natalia BEREZOVSKAIA,
arhitect de interior la Creativ Interior.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302