HORA: “Lăsați industria să reia activitatea. Reluarea vieții este esențială pentru toată lumea”
Peste 40.000 de companii din industria ospitalității au nevoie de sprijin urgent pentru a putea supraviețui și pentru a putea derula un plan de recuperare, atrag atenția reprezentanții Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), subliniind totodată că industria HoReCa trebuie decuplată de la incidența de 3/1000.
Potrivit HORA, industria trebuie decuplată de la incindența de 3/1000 în baza următoarelor argumente:
1. Nu există studii concrete care să demonstreze vreo legătură între funcționarea restaurantelor și creșterea cazurilor de îmbolnăvire. Din 25 ianuarie, de când restaurantele pot funcționa la interior, nu s-a înregistrat nicio creștere a cazurilor. Din contră, și din păcate, conform celei mai recente analize a INSP, în ultimele 2 săptămâni s-au înregistrat creșteri considerabile ale cazurilor de infectare în rândul copiilor, în urma începerii școlilor din 8 februarie. Se observă că ratele de incidență săptămânală au crescut majoritar în grupa de vârstă 0-19 ani, cu peste 60%, versus celelalte grupe de vârstă, unde nu s-au înregistrat creșteri.
2. Reglementările sunt respectate la nivel național de către toți operatorii.
3. Nu există niciun argument științific pentru care restaurantele să nu poată funcționa la 30% din capacitate, cu restricții și măsuri de protecție adecvate.
4. Se apropie sezonul teraselor și oamenii au nevoie să iasă. Oamenii nu mai vor să fie blocați și ținuți departe de activități atât de firești și atât de necesare omului, precum mersul la spectacole, la teatru, ieșitul la restaurant.
în acest context, reprezentanții HORA propun o soluție care să dea posibilitatea funcționării fără restricții a restaurantelor și spațiilor de evenimente private și culturale, în următoarele situații:
1. Prezentarea unui certificat de vaccinare
2. Testare PCR sau test rapid cu 48 ore înainte de a participa la un eveniment sau o masă a la carte
3. Testare rapidă la intrarea în incintă.
“Cu sprijin adecvat, turismul și ospitalitatea pot fi unul dintre cele mai eficiente motoare pentru a asigura o dezvoltare durabilă în 2021 și nu numai”, subliniază reprezentanții HORA.
Reamintim că, începând cu data de 8 martie, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a decis interzicerea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și în interiorul altor spații publice închise care au acoperiș, platfon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de faptul că sunt construcții cu caracter temporar sau permanent.
De asemenea, s-a interzis activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, cu excepția deservirii persoanelor cazate în interiorul acestor unități, precum și activitatea barurilor, cluburilor și discotecilor.