Dorna devine “apa care are grijă de ape”
Toamna aceasta, Dorna anunță un nou angajament asumat pe termen lung, ca parte a strategiei sale de sustenabilitate – devenind apa care are grijă de ape. în acest sens, Dorna va lansa o campanie de curățare a râurilor din România, care va începe la finalul acestui an.
Campania, inițiată în parteneriat cu Administrația Națională Apele Române și dezvoltată cu suportul organizațiilor non-guvernamentale CSR Nest România și Clear Rivers – Olanda, se va desfășura etapizat și va presupune instalarea unor dispozitive inovatoare de colectare a deșeurilor transportate de apele râurilor. în prima etapă a acestei campanii sunt vizate două dintre cele mai importante râuri ale țării, respectiv Ialomița și Dâmbovița.
Campania Dorna va continua acțiunile de curățare și anii următori, râu cu râu, astfel încât, în viitor, apele care se varsă în Dunăre și în Marea Neagră să fie mai curate.
Dispozitivele plutitoare, dezvoltate de organizația non-profit Clear Rivers din Olanda, extrag deșeurile din apă într-un mod pasiv: ele nu necesită energie sau intervenție umană pentru funcționare, ci se bazează exclusiv pe vânt și pe curenții din apă, care împing deșeurile în interiorul dispozitivelor. Cunoscute sub denumirea de The Litter Trap, aceste dispozitive sunt, de fapt, niște sisteme plutitoare, capabile să capteze gunoiul de la suprafața apei până la adâncimea de 1 m sub apă.
Dorna face parte din Sistemul Coca-Cola (Coca-Cola România și Coca-Cola HBC România), care își propune ca, până în 2030, să recupereze o cantitate de ambalaje egală cu cea pe care o pune pe piață. Mai exact, pentru fiecare sticlă sau doză vândută, Sistemul Coca-Cola își propune să ajute la colectarea și reciclarea unei cantități identice.