Brașovul va găzdui Premiile de Excelență Vinul.Ro 2014
Brașovul va fi, anul acesta, între 4 și 7 noiembrie, gazda celei de-a șasea ediții a Premiilor de Excelență Vinul.Ro, un eveniment destinat promovării vinurilor de cea mai bună calitate, informează publicația Vinul.Ro.
De ce Brașov?
Două sunt motivele principale pentru care, anul acesta, Premiile de Excelență Vinul.Ro se desfășoară în orașul de sub Tâmpa: în primul rând, nevoia de a aduce cultura acestui produs cât mai aproape de consumatori și de profesioniștii sectorului HoReCa – o categorie foarte numeroasă în zona Brașovului, oraș situat la distanță convenabilă de o sumedenie de atracții turistice; în al doilea rând, proximitatea Transylvania Wine Fair, un târg de vinuri aflat în 2014 la a doua ediție și care, prin eforturile organizatorilor și cu sprijinul producătorilor și importatorilor, a devenit deja și poate crește în continuare ca principal vector de promovare a vinului în zona centrală a României. Reunirea a două evenimente – unul care evaluează și evidențiază vinurile de calitate și celălalt care oferă platforma de expunere și degustare către publicul generalist și de specialitate ” este de natură să ridice nivelul de prioritate al enologiei românești în consțiința concetățenilor și pasionaților din străinătate.
Cu sprijinul partenerului principal, complexul hotelier Aro Palace, jurizările vor avea loc în incinta restaurantului situat la ultimul etaj al hotelului. Medaliații vor fi anuntați vineri, 7 noiembrie, în cadrul ceremoniei de deschidere oficială a Transylvania Wine Fair, organizat la Brașov Business Park, astfel că brașovenii (și toți ceilalți interesați) să poată degusta vinurile distinse pentru calitate care vor fi prezente la standurile târgului.
Care sunt noutățile?
Sistemul de evaluare rămâne același deja consacrat la ediția precedentă a Premiilor – o fișă de notare cu 100 de puncte, în care aspectul este doar o categorie eliminatorie, punctele respective fiind redistribuite către criteriile de apreciere ce vizează latura olfactivă, gustativă si de armonie generală a fiecărui vin degustat. Comisiile de evaluare vor fi în continuare formate din cel puțin 5 persoane și mixte (specialiști români și străini neimplicați în business-ul autohton cu vinuri, bloggeri de specialitate, somelieri), iar acele produse care vor primi la prima evaluare punctaj corespunzător cel puțin medaliei de Argint vor face obiectul unei reevaluări, fiind introduse pentru reconfirmare valorică în degustarea altei comisii. La fel ca în anii trecuți, vor exista două categorii de evaluare: una în care intră vinuri achiziționate de către organizatori direct de pe rafturile marelui retail, împărțite în funcție de preț și de culoare, categorie de zahăr și pe cât posibil grupate pe soiuri; o altă categorie, în care intră vinuri înscrise spre evaluare de către producatori, formată preponderent din produse destinate comercializării pe canalul HoReCa sau retailului generalist, dar care înca nu au fost lansate oficial pe piață. Lista medaliaților, tipărită sub forma unei broșuri ușor de citit, va fi ulterior promovată la nivel național într-un tiraj de peste 100.000 exemplare. Și celelalte parteneriate media încheiate cu presa locală și centrală au același scop – de a duce informațiile despre vinurile de excelență către un număr cât mai mare de consumatori și lucrători din sistemul HoReCa.
De ce o categorie de Fetească?
La nivelul întregii industrii se vorbește deja de ani buni despre necesitatea ca enologia românească să se diferențieze prin soiurile autohtone duse la nivel de artă, și nu doar prin calitatea generală a vinificării soiurilor internaționale. Dar – cel puțin la nivelul comunicării de masă – a lipsit un cadru organizat și delimitat în care soiurile românești să-și etaleze din plin bogăția de exprimări olfactiv-gustative. Concomitent cu inaugurarea Cercului de Fetească (care are ca scop cunoașterea și promovarea vinurilor din soiuri tradiționale românești, nu doar din Fetească ” fie ea Albă, Neagră sau Regală), s-a decis ca, anual, soiurile autohtone să aiba propria lor platformă de exprimare.
Categoriile de Fetească Neagră, Albă și Regală introduse separat în cadrul jurizărilor pentru Premiile de Excelență Vinul.Ro constituie, astfel, exprimarea practică a acestei idei. Menirea este de a asigura cadrul unor evaluări imparțiale și apoi o creștere de vizibilitate pentru vinurile de excepție din soiurile autohtone cele mai răspândite, iar organizatorii nutresc speranța ca, în anii următori, cât mai multe „noi soiuri vechi” să-și găsească drumul către piață prin intermediul acestei platforme.
Sursa: www.vinul.ro