Bucătarii români, inițiați în arta culinară japoneză de Chef Akio Saito
Bucătari profesioniști români de la mai multe restaurante din țară au fost inițiați în adevărata artă culinară japoneză luni, 17 noiembrie, la Centrul Aroma din Corbeanca. Maestrul bucătar Akio Saito, promotor al artei culinare japoneze, a adus în România o parte importantă din cultura Japoniei, gastronomia, în cadrul unui eveniment organizat de Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Pescuitului din Japonia, în colaborare cu Bilancia și Exact Tours.
Scopul evenimentului a fost acela de a promova Washoku – cultura culinară tradițională japoneză -, care a fost înregistrată în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO în decembrie 2013.
„Scopul acestui curs este de a promova bucătăria japoneză tradițională în rândul bucătarilor români. Așa cum știți bucătăria japoneză a intrat anul trecut în patrimoniul UNESCO, iar acest lucru reprezintă un motiv de mândrie pentru noi. Bucătăria japoneză are o serie de beneficii, ea se bazează pe folosirea unor ingrediente proaspete, naturale, în funcție de anotimpuri, și contribuie la o viață sănătoasă, printr-o dietă echilibrată, cu conținut scăzut de grăsime. Frumusețea naturii și schimbarea anotimpurilor este subliniată și în modul de prezentare a preparatelor„, ne-a declarat chef Akio Saito.
În cadrul evenimentului, Chef Saito, care deține două renumite restaurante cu specific japonez în Tokyo, a susținut live o demonstrație de bucătărie japoneză, arătându-le celor prezenți modul de realizare al unor preparate tradiționale, precum supa Dashi, supa Miso, o demonstrație de preparare a peștelui (curățat, tăiat etc) și a împărtășit secretele gătitului cărnii de porc și a peștelui în bucătăria japoneză. Bucătarii români au realizat la rândul lor preparate tradiționale japoneze, sub atenta îndrumare a delegației japoneze, beneficiind de sfaturile acesteia.
Întrebat ce ar trebui să știe cei care își doresc să pătrundă în tainele bucătăriei japoneze Chef Saito ne-a declarat că este nevoie în primul rând de o documentare temeinică înainte de a te apuca de lucru și că, ideal, aceștia ar trebui să facă o vizită în Japonia. „În primul rând trebuie să te documentezi, să o cunoști, să o guști. Dacă nu o cunoști foarte bine nu poți să o practici. Ideal este ca bucătarii interesați de adevărata gastronomie japoneză să vină măcar o dată în Japonia„, crede chef Saito.
La finalul cursului, delegația japoneză și-a exprimat speranța că acest eveniment va fi un prilej de a întări relația de prietenie dintre Japonia și România, speranță susținută și de partea românească.
Federația Bucătarilor din România l-a premiat pe maestrul bucătar Saito pentru prestația sa. „Bucătăria japoneză e un secret pentru mulți dintre noi. Suntem foarte bucuroși că ați venit la noi să ne învățați cum se gătește în adevăratul stil japonez și, de ce nu, ne dorim să venim și noi în Japonia să vă arătăm câteva din preparatele tradiționale românești”, a declarat Ștefan Bercea.