Eduard Jakab a fost desemnat “Cel mai bun somelier din România”
20 de somelieri din întreaga țară au participat anul acesta la competiția „Trofeul Someleriei”, organizată în perioada 19-25 februarie de Asociația Somelierilor din România și Cramele Halewood. Eduard Jakab a reușit să impresioneze prestigiosul juriu atât prin cunoștințele sale în domeniu dar și prin atitudinea sa, în cadrul celor 3 probe la care somelierii au fost supuși în Marea Finală:Â decantare și servire, o probă de corectare a unui meniu cu greșeli și o probă de degustare, urmărindu-se totodată și cunoștințele somelierilor în domeniul asocierii vinurilor cu mâncarea.Â
Pe locul 2 s-a situat Mihai Vasiloiu, care a obținut și trofeul special John Halewood (fondatorul grupului Halewood România și un susținător consecvent al someleriei din România, în memoria căruia a fost organizată competiția din acest an). Pe locul 3 s-a situat Adrian Dinu.
Juriul finalei a fost compus din 3 comisii, fiecare a câte 3 specialiși recunoscuți în domeniu. Fiecare comisie a evaluat câte o probă a concursului. Astfel, juriul care a evaluat servirea și decantarea a fost format din Toma Cornelia, Florin Voica și Marius Bratu. Cel ce a jurizat degustarea vinului și a băuturilor spirtoase a fost alcătuit din Daniel Zottu, Dan Ghejan și Mircea Niculescu, iar juriul ce a evaluat cunoștințele despre asocieri culinare și meniuri a fost format din Florin Ivan, Dan Alexandru și Cristian Baschir.
Organizatorii competiției le-a urat un singur lucru participanților din concurs: „Să ridicați nivelul someleriei românești!„, lucru care le dorim și noi. Finala Trofeului Someleriei 2012 -John Halewood a avut loc pe 25 februarie, în București, fiind găzduită de Hotelul Ramada Majestic.