Festivalul Provino de la Iaşi s-a mutat în decembrie
Festivalul de Vin, Artă și Gastronomie PROVINO a fost amânat pentru perioada 6-9 decembrie a.c. au anunțat organizatorii evenimentului, care au precizat că vor organiza cu această ocazie o serie extrem de bogată de activități conexe pentru specialiști și nu numai. Evenimentul se va desfășura la Centrul Expozițional Providența din Iași și este conceput pentru a facilita comunicarea și crearea unor legături de afaceri între producători, importatori și distribuitori de vinuri și companiile din industria conexă și auxiliară, dar și comunicarea directă cu managerii din HoReCa și clienții finali din rândul publicului larg.
„Preocuparea pentru crearea și menținerea unui standard foarte ridicat al festivalului a determinat alegerea lunii decembrie pentru organizarea Provino, având în vedere programul de manifestări de mare atractivitate pentru publicul larg și perioada propice pentru organizarea de evenimente profesioniste dedicate vinului și gastronomiei. În luna decembrie, în paralel cu intensificarea manifestărilor dedicate cultivării spiritului, disponibilitatea publicului larg de participare la evenimente este mai mare datorită unui program mai relaxat al vieții productive, motiv pentru care am decis să venim în întâmpinarea acestuia cu evenimente dedicate, prin intermediul PROVINO.”, se arată în comunicatul de presă.
Organizatorii au precizat că au primit foarte multe confirmări de participare din rândul producătorilor și specialiștilor din industria viti-vinicolă românească, oenologi, somelieri, degustători autorizați și Cavaleri ai Vinului, care vor împărtăși vizitatorilor PROVINO din cunoștințele lor și din secretele vinului, și vor avea în același timp ocazia de a găsi un răgaz pentru sine și de a privi rezultatele obținute pe întreg anul prin prezentarea unor vinuri bune, de calitate.
„Pregătim pentru luna decembrie cel mai complet festival de vin din România de până acum, cu o suită de evenimente de care dorim să vă bucurați și pe care vă invităm să le descoperiți la Iași”, a declarat Florin Mindirigiu, director general ABplus Events, organizatorul Festivalului de Vin, Artă și Gastronomie PROVINO.
Ediția de anul acesta a PROVINO a fost structurată astfel:
PROVINO ” EXPOZIȚIE ȘI DEGUSTĂRI DE VIN
Evenimentul reunește producători mari din industria vinului, industria conexă și gastronomie. Zilnic vor avea loc câte patru sesiuni de degustări de vinuri, realizate de membri Asociației Degustătorilor Autorizați din România, cu sprijinul somelierilor din OSR 2011.
„ÎNVAȚĂ DESPRE VIN”
Acțiunea presupune o serie de evenimente dedicate învățării continue sau inițiaților în arta vinului.
• „ȘCOALA VINULUI” ” organizatorii continuă tradiția organizării la Iași a acestui eveniment, în zilele de vineri, 7 decembrie, și sâmbătă, 8 decembrie. Acesta se va bucura de lectori importanți: Valeriu V. Cotea, Cătălin Păduraru, Marian Timofti, Cătălin Zamfir.
• TUTORED TASTINGS ” se va introduce un concept nou pentru evenimentele de vin, respectiv seminarii de specialitate, fiecare de câte 90 de minute, pe durata cărora partea teoretică va fi îmbinată cu partea practică.
Temele abordate în zilele de 7, 8 și 9 decembrie vor fi diverse, de interes pentru inițiații în arta vinului, iar dintre acestea amintim: „Vinuri baricate și vinuri nebaricate”, „Vinuri din Lumea Nouă”, „Vinuri premiate cu aur”, „Imperial Brunch ” șampania și vinurile spumante”, „Vinurile cupajate și vinurile necupajate”, „Vinurile de autor”, „Istoria podgoriilor din România”.
Lectorii care vor susține prezentări pe temele amintite sunt: Valeriu V. Cotea, Cătălin Zamfir, Cătălin Păduraru, Cintia Colibaba, Liviu Grigorică, Gheorghe Crăciunescu, Traian Mihail Petrea.
„SEARA LA PROVINO”
În serile de vineri și sâmbătă PROVINO nu se termină la ora 19.30, organizatorii continuă petrecerea până târziu, într-un cadru rafinat și elegant.
• Serile ART, WINE & GASTRONOMY ” organizatorii au pregătit 10 tipuri de vin la degustare, cu sprijinul producătorilor de vin din festival, și asistența degustătorilor autorizați Gheorghe Crăciunescu și Traian Mihail Petrea. Somelierii din OSR 2011 vor prezenta vinurile iar bucătarul Dan Boerescu va realiza show-ul gastronomic, alături de bucătarii spectaculosului restaurant „La Castel” din Iași. Amfitrionul acestor seri va fi actorul Adrian Păduraru.
• BLACK&WINE PARTY ” petrecere dedicată tinerilor, realizată într-un concept nou, marca ABplus Events, în parteneriat cu KISS FM. Aceste petreceri vor reuni în jur de 500 de tineri dornici a petrece, dansa, degusta vinuri și produse culinare într-un cadru neconvențional, acela al unei expoziții.
GALA WINE & GOURMET
Eveniment de înaltă ținută organizat în prima seară PROVINO cu participarea personalităților orașului, producătorilor de vin, profesioniștilor, reprezentanților HoReCa și mass-media de specialitate. Gazdele acestui eveniment vor fi Adrian și Cătălin Păduraru, iar tema aleasă anul acesta va fi reprezentată de 10 vinuri premiate cu aur și 5 mâncăruri rafinate, bucătarul invitat fiind Antonio Pasarelli.
IUBESC PROVINO, pentru tot ceea ce înseamnă și, în plus, pentru:
• CONFERINȚA HORECA – va avea loc în prima zi a PROVINO și va avea ca invitați speciali manageri din domeniul hotelier, arhitecți, somelieri, oenologi, proprietari de restaurante și cafenele;
• PREVIEW DAY ” eveniment organizat pe 6 decembrie, care va marca ceremonia de deschidere a festivalului PROVINO, în cadrul căruia alături de producătorii de vin vor fi prezente restaurante, membri ai ADAR, OSR 2011, Ordo Equestris Vini Europae – Consulatul României ” Legatul Iași, profesori ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” – Facultatea de Horticultură, Catedra Oenologie, oficialități și personalități ale orașului;
• EXPOZIȚIA DE ARTĂ ” va fi organizată pe întrega durată a festivalului PROVINO. Timp de patru zile expoziția va reuni pentru prima dată opere din colecțiile particulare ale iubitorilor de artă ieșeni. Vor fi expuse alături de opere de artă contemporană și lucrări celebre semnate de: Ștefan Luchian, Corneliu Baba, Eugen Ștefan Boușcă, Octav Băncilă și Mihai Cămăruț;
• EXPOZIȚIA GASTRONOMICĂ ” vor fi prezente maxim 10 restaurante ieșene care își vor prezenta produsele și serviciile;
• WINE SHOP ” magazin specializat organizat la ieșirea din expoziția PROVINO, de unde vizitatorii vor putea achiziționa la preț de producător vinurile prezente în festival;
• KIT-ul PROVINO ” va fi înmânat vizitatorilor la intrarea în festivalul PROVINO.