Gastronomia din Delta Dunării, subiect de cercetare pentru specialişti

person Horeca
access_time_filled

Gastronomia tradițională din Delta Dunării va beneficia de o cercetare de specialitate, în perioada iunie – octombrie 2012, care va surprinde practicile culinare tradiționale, rețete, ingrediente specifice, instrumentare de preparare a hranei, și multe alte lucruri interesante despre bucătăria deltaică.

Proiectul „La masă cu oamenii Deltei ” Cercetarea Gastronomiei Tradiționale din Dela Dunării” este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și a fost lansat recent de Asociația „Ivan Patzaichin Mila 23” și Catedra de Sociologie a SNSPA București.

fish3

Acest proiect finanțat de AFCN, dă posibilitatea asociației noastre și partenerilor, să scoatem în evidență, să păstram și să promovăm specificul bucătariei din Delta Dunării, o moștenire importantă pentru toți românii”, a declarat Ivan Patzaichin, reprezentantul Asociației „Ivan Patzaichin Mila 23”.

Abordarea Deltei Dunării, din punct de vedere gastronomic, este justificată pentru Ivan Patzaichin: „Peștele este sursa de hrană a viitorului. Este elementul de bază al bucătăriei din Delta Dunării, prin ciorbă, chiftelele, zacuscă de pește, peștele prăjit, malasolca de pește”, a punctat acesta.

Din cele 15 proiecte selectate spre finanțare de AFCN la categoria „Patrimoniu imaterial” în 2012, proiectul „La masă cu oamenii Deltei – Cercetarea gastronomiei tradiționale din Delta Dunării” a ocupat locul 2, obținând o finanțare publică de 59.616 RON, la concursul pentru proiecte culturale organizat în ultima lună a anului trecut. Bugetul total al proiectului este de 66.240 RON, restul finanțării fiind asigurat de Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23, din surse private. Activitățile proiectului se vor concretiza într-un ghid de cercetare, publicatia „La masă cu oamenii Deltei: gastronomia tradițională din Delta Dunării”, un atelier etnografic online, o expoziție de etnografie vizuală.

deltafood1

Proiectul își propune să documenteze și să patrimonializeze cunoașterea gastronomică tradiționala specifică Deltei Dunării, în trei localități (Crișan-Mila 23, C.A.Rosetti, Sfântu Gheorghe), pe baza unei cercetări de specialitate în perioada iunie-octombrie 2012. Proiectul va pune în lumină rezerva de produse gastronomice unice specifice teritoriului deltaic și bagajul de cunoștințe și practici locale legate de prepararea acestor produse.

Proiectul este inovator prin accentul pe care îl pune pe observarea legăturii dintre cadrul socio-economic al gospodăriei deltaice și practicile alimentare și gastronomice curente, evitând astfel ruptura cu care ne-au obișnuit o mare parte a studiilor precedente. Recuperarea rețetelor locale ca elemente de patrimoniu imaterial este importantă pentru valorizarea existenței populațiilor locale, îmbogățirea și diversificarea experienței celor care pătrund în Delta Dunării. Pe termen lung, identificarea și prezervarea culturii gastronomice locale poate contribui la conservarea acesteia și la asigurarea unei resurse economice suficiente în cadrul economiei locale.

Stilurile de viață contemporane, post-industriale și determinate de globalizare afectează aproape automat și pe termen lung nu doar modelul de consum alimentar – prin uniformizare și standardizare – ci și patrimoniul viu al felurilor de mâncare și păstrarea rețetelor locale. Multitudinea de târguri și festivaluri cu profil gastronomic tradițional apărute în ultima decadă în marile orașe pot fi interpretate ca forme de recuperare a cunoașterii gastronomice de tip tradițional. Publicul este extrem de interesat de rețetele de produse tradiționale și sugerează, atât prin volumul și frecvența participării la demonstrații culinare, târguri și alte forme de celebrare a gastronomiei, o tendință de revalorizare a hranei ca expresie culturală locală sau națională.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302