Paolo Basso a fost desemnat cel mai bun somelier din lume în 2013

person Horeca
access_time_filled

paolobassosommelierPaolo Basso din Elveția a fost desemnat „Cel mai bun somelier din lume” la concursul Best Sommelier of the World 2013, care s-a desfășurat în perioada 27-29 martie a.c., în Tokyo. România, reprezentată de Iulia Scavo, a înregistrat un rezultat remarcabil, reprezentanta țării noastre situându-se pe locul 5 la prestigioasa competiție. Pe locurile 2 și 3 s-au situat Veronique Rivest din Canada și Aristide Spies din Belgia. Veronique Rivest este totodată prima femeie care urcă pe podiumul competiției Best Sommelier of the World.

„Este un moment foarte important pentru mine. Îi mulțumesc în primul rând familiei pentru că m-a înțeles, deoarece în ultimii ani am alocat mult timp din viața mea pentru pregătirea mea profesională”,  a declarat Paolo Basso, Best Sommelier of the World 2013.

54 de candidați din întreaga lume au participat în sferturile de finală ale competiției de pe 27 martie, iar 12 dintre aceștia au fost selectați pentru a concura în semi-finale, care s-au desfășurat pe 28 martie, pentru ca în final doar 3 candidați să concureze în finala Best Sommelier of The World, în fața unei audiențe numeroase de aproape 4000 de oameni.

42 de concurenți au fost eliminați în prima zi, după teste care au inclus o degustare în orb a două vinuri, identificarea a 3 spirtoase diferite și un chestionar despre lumea vinului. Somelierii au trebuit de asemenea să decanteze o sticlă de vin alb în fața juraților în 3 minute ” un test conceput pentru a proba dexteritatea somelierilor și abilitatea lor de a lucra în condiții de stres.

În finală, concurenții rămași au trebuit să identifice 4 vinuri în 12 minute prin degustare în orb. În plus, aceștia au trebuie să identifice 6 lichioruri și coniacuri în 3 minute sau cel puțin să le descrie compoziția. Unul dintre cele mai tensionate momente a fost acela în care finaliștii au trebuit să destupe un Saint-Emilion Grand Cru din 1985.

„Un somelier bun nu trebuie să aibă doar cunoștințe aprofundate despre vin, el trebuie să fie capabil să facă clienții să se simtă în largul lor și să pună în valoare mâncarea consumată de aceștia”, a declarat Serge Dubs, președintele juriului și fost campion, înaintea competiției.  „Un somelier trebuie să fie un foarte bun comunicator, trebuie să știe ce își doresc clienții lui și cum să îi facă să-și amintească de experiența lor la restaurant”, a adăugat și fostul campion Basset, un alt membru al juriului.

iuliascavo

(Iulia Scavo – România)

Concursul mondial de somelerie, ajuns la a 14-a ediție, s-a desfășurat în Tokio (Japonia), sub coordonarea Asociației Internaționale a Somelierilor (ASI).

Sursa: www. Wine-searcher.com

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302