Premieră: S-a deschis primul Centru de studii despre Bere din România
În data de 7 martie a fost inaugurat „Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție”, singura instituție din România specializată în cercetarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman. Proiectul, o inițiativă ce aparține unor reprezentanți ai mediilor universitare, medicale și de cercetare de la noi din țară, are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman, prin derularea de studii științifice și diseminarea informațiilor în rândul comunității medicale și a publicului larg.
În strânsă legătură cu obiectivul propus, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție va acorda anual două burse de cercetare. Bursele vor putea fi accesate de către studenți în ani terminali, masteranzi, doctoranzi sau post-doctoranzi.
„La demararea acestui proiect au contribuit în primul rând câțiva factori care țin de perspectivele diverse pe care noi, cei trei membri fondatori, le avem: de la calitatea de profesioniști în domeniul medical, universitar sau al cercetării, la cea de simpli consumatori. Astfel, eram deja familiarizați cu nevoia de informare permanentă în rândul comunității medicale și a publicului larg, în special în ceea ce privește efectele componentelor dietei zilnice asupra organismului uman. În același timp, eram la curent cu nevoia de finanțare în domeniul cercetării de la noi din țară. Mai departe, identificarea exactă a obiectului de studiu a avut la bază o atentă analiză a tipurilor de alimente și băuturi preferate de români care, prin frecvența consumului, au efecte asupra organismului. Astfel, prezentă în alimentația omului de mii de ani, extrem de populară și iubită, berea se află aproape zilnic pe mesele multor români. Puțin supusă studiului științific la noi în țară, suntem convinși că va constitui un obiect de studiu extrem de ofertant pentru cercetătorii români.” spune Dr. Corina – Aurelia Zugravu, Președinte și membru fondator al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Membrii fondatori ai Centrului de studii despre Bere, Sănătate și Nutriție sunt: Dr. Corina – Aurelia Zugravu, Lector universitar în cadrul UMF „Dr. Carol Davila”, căreia îi revine și calitatea de Președinte în cadrul Centrului, Dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă și consultant în probleme de nutriție, deținând calitatea de Secretar General, și Dr. Mihaela Begea, Doctor în Științe Inginerești.
Începând cu acest an, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție va pune la dispoziția celor care vor întruni condițiile de eligibilitate două burse de cercetare având ca obiect de studiu berea.
„Vom încerca să funcționăm ca o dublă interfață. În primul rând vom aduce laolaltă pe cei interesați să finanțeze studii despre efectele consumului moderat de bere asupra organismului uman și pe cei care au competențele de cercetare necesare să dezvolte astfel de studii. Pe de altă parte vom disemina rezultatele obținute, creând astfel liantul între cei care vor efectua studiile, comunitățile medicale și publicul larg. Așa cum am anticipat în momentul în care am gândit acest proiect, am reușit deja să trezim interesul reprezentanților industriei producătoare de bere în legătură cu demersul nostru. Astfel, în ceea ce privește sursele de finanțare, mă bucur să pot anunța faptul Asociația Berarii României a decis deja să ne acorde sprijinul, asigurând finanțarea pentru prima serie de burse, urmând ca la finalul lunii martie să anunțăm valoarea exactă a acestora, timingul de depunere a aplicațiilor și condițiile de eligibilitate.” a declarat Dr. Alin Popescu, Secretar General Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție din România a fost creat având drept model centrul de informare Cerveza y Salud din Spania, instituție cu tradiție de peste un deceniu. „Ne bucură inițiativa înființării și în România a unui centru de studii care și-a propus să investigheze efectele consumului moderat de bere asupra organismului, întrucât suntem convinși că va reuși să completeze cu succes activitatea pe care Cerveza y Salud o desfășoară în Spania. Doresc să îi asigur pe colegii români de întreg sprijinul nostru în derularea activității de cercetare și sunt sigur că vom avea schimburi de experiență extrem de utile”, a declarat Prof. Ramon Estruch, Senior Consultant al Departamentului de Medicină Internă a Spitalului din Barcelona, profesor la Facultatea de Medicină din Barcelona și membru al Cerveza Y Salud.