Primul festival gastronomic dedicat bucătăriei deltaice, la a III-a ediţie
Asociația Salvează Dunărea și Delta organizează pe 1 iulie 2011 a treia ediție a Festivalului Gastronomic și Eco-cultural „D’ale Gurii Dunării”, la Sulina, primul festival gastonomic dedicat bucătăriei deltaice. Scopul acestui festival-concurs este de a demonstra că tradițiile gastronomice și culturale ale Deltei constituie soluții viabile de dezvoltare durabilă pentru populația deltaică.
D’ale Gurii Dunării” este un festival-concurs de tradiție culinară, cu specialități „endemice” din Delta Dunării, preparate, la ediția din acest an, de cei mai iscusiți bucătari din 8 comunități tradiționale care se întrec în premii pentru nevoile obștei pe care o reprezintă. „La festivalul-concurs de tradiție culinară veți face cunoștință cu gastronomia rafinată a Deltei, Dunării și Mării, în timp ce auzul vă va fi gâdilat de cîntecele ansamblurilor dobrogene celebre sau demult uitate”, se arată pe pagina de facebook a evenimentului.
Obiectivele acestui festival sunt promovarea tradițiilor și a obiceiurilor locale din Delta Dunării și sprijinirea dezvoltării eco-turismului și turismului cultural ca alternative la activitățile industriale dar și de a arăta că pescuitul industrial și braconajul – realități care distrug Delta – trebuie să lase loc turismului gastronomic și celui cultural – alternative benefice pentru oameni și blânde cu mediul înconjurător.
Festivalul D’ale Gurii Dunării și-a propus să devină un eveniment anual de amploare și importanță europeană, care să ducă la atragerea turiștilor din țările dunărene, cărora Delta le „aparține”.