Săptămâna Gustului 2012 s-a încheiat oficial la Ambasada Franţei
Ambasada Franței la București a găzduit pe 26 octombrie ultimul eveniment din cadrul Săptămânii Gustului 2012, atelierul „Gust și savoare”, care a reunit oficialități române și franceze, 10 chefs francezi și chefs români, reprezentanți ai Casei Regale, precum și invitați speciali din Franța: Eric Leautey – Chef la France 2 și la Cuisine TV, Cedric Chabaudie – Chef al Asociației Chefs de la République și Sophie Gerstenhaber – Director General Semaine du Goût Franta.Â
În jur de 200 de invitați au fost prezenți la acest eveniment. Printre invitații evenimentului s-au mai numărat: Nicolai Tand (Cantine de Nicolai), Chef Patrick Guibet și Chef cofetar-patiser Silvia Ailincai, Chef Cristian Erimia (Metro Cash&Carry), Chef Horia Vârlan, Chef Gabriela Berechet, Chef Krishna Bohat, Chef Stefan Kopeczi. Toți Chefi participanți au primit în dar câte o carte profesională «Bucătăria Explicată» și cartea Chef-ului Eric Leautey «A l’Atelier du Lion Vert ».Â
Deviza acestui eveniment este de a pune în valoare meseriile gustului, încurajarea dezvoltării filierelor scurte din agricultură și de a pune accent pe educația gustului în scopul dezvoltării unei atitudini eco-responsabile. Evenimentul s-a desfășurat sub înaltul patronaj al Ambasadei Franței în România.
Cei 10 chefs români și francezi s-au înfrățit în 5 duete de excepție, astfel:
François Tassaux – Carrefour & Dumitru Bucșa ” Pullman au realizat:
Cremă de brânză cu dulceață de fructe roșii
Ardei cu castraveți și parmezan
Ciuperci cu spanac și alune de pădure
Grapefruit cu somon și susan
Mouse de Ciocolată cu praline și alune de pădure
Philippe Dupré – Ici et La Restaurant & Ștefan Daniel Popescu ” Novotel
Escalop de vițel cu hribi și smântână
Pere „Belle Helene”
Foie gras cu dulceață de ceapă roșie și pâine toast
Tartă de căpșuni proaspete
Patrick Pierre – Săptămâna Gustului & Costel Dumitru – La Kostas Fish&Chips
Creveți cu castraveți și sos picant
Scoici St. Jacques cu avocado
Tartine de foie gras de gasca cu trufe pe tartine de turtă dulce
Samuell Letorriellec ” Loft Restaurant & Ștefan Bercea ” Cabana Vânătorilor
Paste cu Creveți și sos Nantua – de inspirație din meniu Air France (Chef Joël Robuchon)
Creveți basquezi, paste cu curcuma parfumate cu lămâiță – de inspirație din meniu Air France (Chef Joël Robuchon)
Piept de pui cu sos de curry verde, mac cu orez, morcovi și shiitake – de inspirație din meniu Air France (Chef Joël Robuchon) și Ospățul Vânătorului cu carne de cerb.
Eddy Seys – Hotel Epoque & Cornelia Ghișoi – Hotel Aro Palace
Trilogie de mousse, Prăjitură tabla de șah, Caramel cu nucă
Dovleac cu mirodenii dulci și alune de pădure așezate pe un pat de piure din piept de pasăre
Porc confiat cu piure de cartofi cu unt și trufe.
Cu o tradiție de peste 20 de ani în Franța, „La Semaine du Goût” (Săptămâna Gustului) a luat amploare și în România. Anul acesta a fost organizată a doua ediție a evenimentului, prin care organizatorii, compania ArtGastro, și-au propus multiplicarea numărului de activități și evenimente. Evenimentul a angrenat bucătari profesoniști, specialiști din industria agro-alimentară, restaurante, precum și elevi și studenți, principala țintă a acestui eveniment.
Săptămâna Gustului are ca obiective încurajarea unei alimentații sănătoase, promovarea meseriilor gustului (bucătar, cofetar, patiser etc) în rândul tinerilor, precum și sensibilizarea companiilor din industria agro-alimentară și conexă pentru a aborda o atitudine eco-responsabilă care se încadrează în linia unei dezvoltări durabile.
Mai multe informații despre eveniment găsiți pe site-ul evenimentului: www.saptamanagustului.ro sau pe pagina de facebook, intrand AICI.