Sibiul va fi Regiune Gastronomică Europeană
Sibiul este una dintre cele zece regiuni fondatoare ale Institutului Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Arte și Turism, alături de Brabantul de Nord, regiunea Minho, regiunea Provence Alpes Côtes d’Azur, Regiunea centrală a Danemarcei – Aarhus, regiunea Lombardia, regiunea Riga, regiunea Istria, regiunea Catalonia și regiunea Malta, se precizează într-un comunicat al Primăriei Municipiului Sibiu.
Institutul este condus de profesorul Greg Richards, profesor la Universitatea din Tilburg, Olanda, care ocupă poziția de președinte al acestui organism.
Conform declarației de intenție a noului organism format, scopul programului este acela de a „stimula, de a aduce laolaltă și de a disemina cunoștințele pentru creșterea calității vieții în regiunile Europei prin promovarea culturilor gastronomice și stimularea inovației în domeniul gastronomic„.
Această rețea a regiunilor va crea un titlu onorific, cu sprijinul instituțiilor europene – titlul de REGIUNE GASTRONOMICĂ EUROPEANĂ, acesta urmând să fie acordat anual la două sau trei regiuni care fac parte din rețea, ceea ce va dezvolta un program puternic de colaborare între regiuni. Regiunile și entitățile implicate vor fi sprijinite să devină mai vizibile, să își promoveze valorile culturale și turistice. În ceea ce privește finanțarea proiectelor locale, regiunile vor trebui să găsească finanțare fie pe plan local, fie să acceseze fonduri structurale disponibile în sesiunea de finanțare 2014-2020.
Concret, la nivelul municipiul Sibiu se va constitui Asociația Sibiu Regiune Gastronomică care va trebui să identifice sursele de finanțare și să organizeze evenimentele propriu-zise. Atunci când va deveni capitală regională gastronomică (se preconizează anul 2019), Sibiul va organiza evenimente care vor implica în alcătuirea programului tot ceea ce înseamnă cultură gastronomică, producția locală de hrană și hrană bio, tradiții, domeniul agriculturii din regiunea Centru, promovând toate aceste domenii prin intermediul unor festivaluri, seminarii, congrese și târguri. O componentă foarte importantă este promovarea corespunzătoare a produselor gastronomice locale și transformarea lor într-un brand local.
„Am constatat că există și deschidere, și interes pentru a adăuga această latură la intențiile noastre de a construi o imagine turistică a orașului, un aspect aproape de la sine înțeles, deși mai rar exploatat. Dacă reușim să devenim vizibili și în acest domeniu, sunt convins că va fi o deschidere foarte bună pentru turismul sibian”, spune primarul Klaus Iohannis, referindu-se la acest proiect pe care l-a aprobat și încurajat imediat ce i-a fost prezentat de profesorul Ilie Rotariu, un colaborator al Primăriei Sibiu în proiectele și strategiile turistice ale orașului.
Institutul Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Arte și Turism va fi prezent în data de 8 octombrie la Bruxelles, în cadrul manifestării „Zilele Porților Deschise – Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor” cu o expoziție și o serie de vorbitori invitați care să prezinte acest proiect de talie europeană. Prezentarea proiectului va începe cu un cuvânt de bun venit din partea președintelui Comisiei pentru Educație și Cultură din cadrul Comisiei Regiunilor, care va face o prezentare generală a proiectului. Apoi, președintele IGCAT (Institutul Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Arte și Turism), profesorul Greg Richards, va prezenta conceptul din spatele acestui proiect, iar vizitatorii standului vor fi poftiți apoi la mesele expoziționale pentru prezentări aplicate.