Studiu privind consumul de alimente la nivel naţional
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) efectuează un studiu național privind consumul de alimente al populației cu vârsta cuprinsă între 10 și 74 de ani, în conformitate cu metodologia Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA).
Studiul se desfășoară pe un eșantion de 1.500 de consumatori, distribuiți în mod reprezentativ pe zone geografice, zone de reședință și grupe de vârstă la nivelul întregii țări, prin efectuarea de interviuri privind consumul de alimente.
Astfel, în perioada august – decembrie 2019, vor fi intervievați cu privire la consumul de alimente un număr de 300 de consumatori în grupul de adolescenți (10-17 ani), 540 de consumatori în grupul de adulți (18-64 de ani), 260 de consumatori în grupul de vârstnici (65-74 de ani), 140 de femei în perioada de maternitate și 260 de vegetarieni/vegani, care vor răspunde la întrebările puse de investigatorii de teren.
Evaluarea va fi realizată în două sezoane, rece și cald, deoarece studiile anterioare au arătat că există diferențe sezoniere importante de aport alimentar. Fiecare respondent va fi intervievat de 2 ori. Primul interviu se va desfășura față în față la locuința respondentului, iar cel de al doilea va fi desfășurat telefonic în același sezon, cu o pauză de minimum 7 zile între ele.
Informațiile colectate vor fi utilizate pentru dezvoltarea unei baze de date privind consumul de alimente la nivel național, în conformitate cu cerințele EFSA. De asemenea, informațiile colectate vor fi transmise către EFSA ca parte a cerințelor studiului, România contribuind astfel la dezvoltarea bazei de date europene pentru consumul de alimente.
“Participarea consumatorilor români la studiu reprezintă un avantaj, în contextul în care România va deține o bază de date privind consumul național de alimente, permițând astfel o mai bună evaluare a riscurilor legate de alimentele si, implicit, aplicarea de măsuri de prevenire și remediere a acestora pentru a asigura un nivel ridicat de protecție al sănătății cetățenilor.
încurajăm consumatorii români să participe la acest studiu, având în vedere și faptul că pentru prima oară vom avea certitudinea că specificul național privind consumul de alimente va fi inclus în opiniile știintifice privind siguranța alimentelor, elaborate de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor”, spun reprezentanții ANSVSA.