Vinul, lector la Școala de Vară
Trăim o nouă vară, cu o nouă vacanță, cu mai vechi sau mai noi experiențe senzoriale. Anotimp dedicat prin excelență călătoriilor, vara aduce cu sine oportunitatea deschiderii de noi porți spre cunoaștere. Fiecare dintre noi își dorește în acest anotimp să cunoască locuri noi, patrimoniul lor cultural, dar și pe cel senzorial.
în acest context, cel mai bun ghid la care putem apela este Vinul. Fără să intre în vacanță, Vinul ne propune o adevărată școală de vară pentru a ne îmbogăți cultura, atât pe cea oenologică și gastronomică, cât și pe cea generală.
GUSTĂ CĂLĂTORIA îN MOD INTELIGENT
Una dintre regulile de bază în asocierile preparatelor culinare cu vinul este principiul teritorialității. Indiferent pe unde vă vor purta pașii în vacanță, nu ratați nicăieri ocazia de a gusta, la propriu, specificul local. Chiar dacă aveți anumite preferințe culinare sau în materie de vin, încercați să ieșiți din tiparele prestabilite. Fiecare loc din lume, fiecare regiune din țară poartă amprenta propriei culturi adânc imprimată nu numai în arhitectură, în folclor sau în peisaje, ci și în expresia vinurilor locale și în rețetele culinare specifice. între toate aceste elemente este o legătură puternică.
Practic, putem înțelege pe deplin cultura unei regiuni doar cunoscând toate aspectele ei. Este o eroare pe care sigur o veți regreta, dacă veți merge, spre exemplu, în Banat, unde veți alege să mâncați preparate italienești și să vă delectați cu un vin, să zicem din Bordeaux. Căutați restaurantele cu specific local și încercați vinurile din podgoria Recaș. La fel, dacă ajungeți în Toscana nu vă limitați la deja banala pizza, ci căutați preparatele atât de gustoase din bucătăria toscaneză, însoțite de vinurile locale.
Ca argument, gândiți-vă că oamenii locului care au ridicat frumoasele clădiri, care au scris cărți sau muzică, ori care au pictat și au sculptat opere intrate în patrimonial universal – toți au mâncat și au băut preparatele și vinurile locale, adevărată sursă de energie și de insiprație. Le putem înțelege opera, retrăind experiențele lor senzoriale.
RECOMANDAREA SOMELIERULUI: STAÈšI ALĂTURI DE VIN, CA SĂ NU RĂMâNEÈšI RESTANÈšIERI
Dincolo de argumentele expuse mai sus, nu uitați că în fiecare an vinul aceleiași podgorii, creat din aceleași soiuri, are o altă expresie. Fiecare an „modelează” strugurii în mod diferit, din punct de vedere al acumulării de zaharuri, de tanini și toate celelalte componente care vor da naștere vinului. în fiecare an, apar noi tehnologii și noi idei și soluții de vinificare. încercând vinurile locale în călătoriile voastre, veți avea cu siguranță surpriza de a descoperi ceva nou, chiar dacă este cazul unei reveniri în zonă.
Același lucru se întâmplă și în bucătărie, unde arta gastronomică este într-o continuă evoluție, purtând amprenta atât a personalității chef-ilor, dar și pe cea a noilor tehnologii.
în concluzie, culegeți de peste tot, oriunde v-ați afla, nu doar suveniruri clasice, ci și pe cele senzoriale. Depozitați-vă în sertarele memoriei amintirea unor arome și gusturi care vă vor îmbogăți cu siguranță imaginea călătoriei făcute.
Cei care sunt dedicați profesional produsului „VIN” le recomand Cursurile de Somelier organizate de Winetaste School, o școală care funcționează în orice sezon, o școală care „te-nvață cu vinul” și te face să te simți mereu în vacanță.
Articol scris de Somelier Sergiu Nedelea, CEO WineTaste.ro, pentru ediția 88 a revistei Horeca România.