5 măsuri solicitate de organizația patronală HORA, pentru sprijinirea afacerilor din industria ospitalității

person Horeca
access_time_filled

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România – HORA își exprimă public îngrijorarea cu privire la efectele care se resimt deja în industria ospitalității, ca urmare a crizei turismului la nivel mondial, create de răspândirea virusului COVID-19. “România se confruntă cu o situație de criză fără precedent, care ne obligă să luăm o poziție fermă și să cerem autorităților măsuri imediate, pentru a nu fi martorii unui declin financiar fără cale de recuperare pentru cei mai mulți dintre operatorii din industria ospitalității”, spun reprezentanții HORA, într-un comunicat. 

Astfel, HORA solicită măsuri imediate pentru toate companiile din industrie, mici, medii și mari, și anume:

1. Șomaj tehnic cu plata a 75% din venituri și taxele aferente suportate de către stat;

2. Plata imediată a datoriilor statului către companii: TVA de recuperat fără control în prealabil, concedii medicale, plata urgentă a facturilor pe care statul le are de achitat către operatorii din domeniu;

3. Măsuri pentru amânarea ratelor către bănci si/sau societăți de leasing fără consecințe pentru companii;

4. Credite guvernamentale acordate rapid pentru nevoi de lichiditate, fără garanții, în condiții financiare preferențiale și cu rambursare pe termen lung;

5. Punerea la dispoziție de lichidități pentru companii prin crearea unui mecanism între BNR si Eximbank / CEC, prin garantarea de către stat a unor împrumuturi de urgență de la băncile comerciale, în condiții de acordare îmbunătățite conform nivelurilor revizuite de OECD/ Banca Central Europeana în comunicarea din 13 martie 2020.

sprijinstathorecacoronavirus

Conform unui sondaj realizat de industrie în ultima săptămână, pe un număr de 341 respondenți, vânzările au scăzut cu 80%, peste 85% vor închide și vor fi nevoiți să trimită astfel peste 28000 de angajați în șomaj.

100% din respondenți au nevoie de ajutor imediat din partea autorităților pentru continuarea afacerilor.

Raportat la întreaga industrie asta înseamnă că din totalul cifrei de afaceri estimată la 3 miliarde de euro, se vor pierde 2,4 miliarde euro, iar dintr-un total de aproximativ 400.000 de angajați, 320.000 vor fi concediați.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302