ANAT şi FAPT solicită descentralizarea autorizării unităţilor din turism

person Horeca
access_time_filled

ANAT și Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România solicită descentralizarea competenței autorizării unităților din turism, amendament pe care l-au depus la Legea Turismului, în diversele variante de lucru ale proiectului de Lege. „Considerăm ca obligatorie și urgentă trecerea acestei competențe, aflate până acum în sarcina ministerului, către autoritățile locale, care vor încheia, ulterior, protocoale de colaborare, în acest sens, cu patronatele locale.”, se arată în comunicatul de presă.

pensiunetransilvania

Numărul mic de funcționari publici care ar trebui să identifice, monitorizeze și reglementeze sute de mii de unități la nivelul întregii țări, face imposibil un demers transparent și eficient, condiție esențială pentru a scoate turismul „în zona de alb” și a-l reglementa, asigurând condiții concurențiale egale și standarde corecte, pentru mediul de afaceri din România, se mai precizează în comunicatul de presă.

Președintele ANAT și președintele FAPT, Corina Martin, a declarat că „Înainte de a discuta de oportunitatea unei reașezări a fiscalității în turism, considerăm că trebuie să clarificăm, esențial, baza impozabilă a activității în acest sector. Altfel, discutăm de impozite, în continuare, numai asupra celor care își declară și autorizează activitatea în turism, dar continuăm să nu soluționăm problema celor care fac o concurență neloială și desfășoară activități de turism fără a-și declara veniturile și fără a deține o autorizare în acest sens. În acest sens, măsura ce trebuie luată urgent de către Guvern este cea a descentralizării neîntârziate în activitatea de turism.”. 

În acest moment, autorizarea unităților din turism continuă să se facă de către autoritatea publică centrală, care nu are, însă, capacitatea necesară pentru a identifica fiecare unitate de cazare sau alimentație publică, ceea ce permite și încurajează nedeclararea acestei activități, potrivit președintelui ANAT.

camerepensiune

În schimb, primarii vor fi extrem de interesați să identifice și autorizeze micile pensiuni sau hoteluri ce funcționează pe raza unei stațiuni turistice, pentru a le putea percepe taxe la bugetul local. Cerem Guvernului să adopte măsuri care să asigure un mediu de afaceri corect și echitabil în Romania. A sosit momentul să trecem la Curățenia în Turism.”,a precizat Corina Martin.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302