Clasificarea, licenţele şi brevetele de turism supuse unor noi reglementări
Clasificarea, licențele și brevetele de turism supuse unor noi reglementări
Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) a publicat pe pagina oficială de internet Ordinul nr. 1051 din 3 martie 2011 pentru aprobarea normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licențelor și brevetelor de turism, emis de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. Acesta abrogă Ordinul nr. 899 din 9 februarie 2011.
Ordinul nr. 1051/03.03.2011 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 182/2011. „La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă prevederile Ordinului ministrului dezvoltării regionale și turismului nr. 899/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licențelor și brevetelor de turism, publicat în Monitorul Oficial al României din 9 februarie 2011”, se arată în textul noului ordin.
Noile norme stabilesc condițiile și criteriile de clasificare pentru toate tipurile de structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare și de alimentație publică din România, pentru operatorii economici care desfășoară activități specifice agențiilor de turism, precum și pentru acordarea brevetului de turism. Astfel, noile reglementări pot fi urmărite în totalitate pe: http://www.apdrp.ro/.
„Clasificarea structurilor de primire turistice se realizează de către autoritatea administrației publice centrale responsabilă în domeniul turismului, în scopul protecției turiștilor, constituind o formă codificată de prezentare sintetică a nivelului de confort și a ofertei de servicii”, se arată în text.
Pentru obținerea certificatului de clasificare a structurilor de primire turistice, operatorii economici proprietari și/sau administratori de structuri de primire turistice depun, înainte de darea lor în folosință, la sediul autorității administrației publice centrale responsabile în domeniul turismului, declarația standardizată dată pe proprie răspundere, însoțită de alte documente, care sunt precizate detaliat în noul ordin.
Conform prezentelor norme metodologice, în România pot funcționa următoarele tipuri de structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare, clasificate astfel:
1. hoteluri de 5, 4, 3, 2, 1 stele;
2. hoteluri-apartament de 5, 4, 3, 2 stele;
3. moteluri de 3, 2, 1 stele;
4. hosteluri de 3, 2, 1 stele
5. vile turistice de 5, 4, 3, 2, 1 stele; 7
6. bungalowuri de 3, 2, 1 stele;
7. cabane turistice de 3, 2, 1 stele;
8. sate de vacanță de 5, 4, 3, 2, 1 stele,
9. campinguri, popasuri turistice, căsuțe tip camping, de 4, 3, 2, 1 stele;
10. pensiuni turistice și pensiuni agroturistice de 5, 4, 3, 2, 1 stele/flori;
11. apartamente sau camere de închiriat de 3, 2, 1 stele;
12. structuri de primire cu funcțiuni de cazare pe pontoane plutitoare, nave fluviale și maritime de 5, 4, 3, 2, 1 stele.
În text se mai arată că, „Conducerea operativă a unei structuri de primire turistice sau a unei agenții de turism va fi asigurată de către o persoană deținătoare a brevetului de turism în domeniu ori a certificatului de absolvire a unui curs de formare managerială în domeniu”. În funcție de nivelul și de pregătirea profesională, precum și de îndeplinirea criteriilor prevăzute în prezentele norme metodologice, se eliberează brevet de turism pentru următoarele funcții:
a) manager în activitatea de turism;
b) director de agenție de turism;
c) director de hotel;
d) director de restaurant;
e) cabanier.
În vederea obținerii brevetului de turism, persoana fizică trebuie să depună la sediul autorității administrației publice centrale responsabilă în domeniul turismului, anumite documente, care sunt precizate în detaliu în Ordinul 1051/03.03.2011.
{gallery}1{/gallery}