Dezbateri aprinse despre sistemul electronic de evidenţă a turiştilor

person Horeca
access_time_filled

Monitorizarea numărului de turiști cazați în structurile de primire turistică din România, prin introducerea Sistemului electronic de evidență a turiștilor (proiect inițiat de Ministerul Turismului) stârnește dezbateri aprinse între reprezentanții hotelierilor, pe de o parte, și reprezentanții Ministerului, pe de altă parte. Reamintim că SIET a fost inițat de MDRT datorită diferențelor între numărul de turiști raportati de către diferite institutii si cele raportate in sistem de catre structurile de primire turistică.

check3

Ce presupune de fapt acest sistem? Unitățile de cazare clasificate de pe tot teritoriul României vor trebui să se înscrie în sistem -  o dată operațional -, și îl vor accesa zilnic, pentru a înregistra datele cu privire la evidența ocupării în propria unitate. Potrivit reprezentanților MDRT, sistemul va permite raportarea zilnică, de către fiecare unitate de cazare, a numărului de turiști înregistrați în respectiva unitate și reprezintă unul dintre instrumentele Ministerului de combatere a evaziunii fiscale în turism, dar va constitui și o importantă sursă de indicatori statistici în domeniu.
Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR) a cerut Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), într-o scrisoare transmisă săptămâna trecută, să nu introducă Sistemul Integrat de Evidență a Turiștilor (SIET), – cel puțin nu în forma actuală- pentru că acesta ar aduce o serie de deservicii industriei. Dezbaterile pe această temă sunt în plină desfășurare, iar în urma informațiilor apărute în presă pe acest subiect, reprezentanții Ministerului Turismului au emis ieri un comunicat de presă prin care face precizări referitoare la acest subiect.
check2Hotelierii cred că aplicarea sistemului încalcă libera și neîngradita circulație a persoanei și conduce la transmiterea, fără acordul celui care folosește serviciile hotelierilor, a unor informații confidențiale (nume, prenume, act de identitate, data când se află într-un anumit loc etc.), care îi pot crea inconveniente și neplăceri de orice natură. „Transmiterea acestor date altor entități, fie ele definite prin HG, trebuie să presupună o explicație a motivului pentru care se transmit și o garanție asupra confidențialității tratamentului lor, chestiune pe care acest proiect de act normativ nu o asigură, iar noi nu ni-l asumăm. Transmiterea acestor date, care nu au niciun caracter statistic, ne va conduce la pierderea de venituri și ne va îngreuna activitatea” se arată în scrisoarea trimisă MDRT și semnată de către Radu Enache, președintele FIHR.
Potrivit hotelierilor, numărul persoanelor care se vor caza în unitățile turistice va scădea după ce acestea vor afla că datele lor personale vor fi transmise și altor instituții în afară de Poliție și Parchet.
Potrivit unui comunicat de presă emis ieri de Minister, „MDRT nu are acces sub nicio formă la datele personale (de tipul nume, prenume, domiciliu, seria actului de identitate etc.) ale turiștilor cazați în structurile de primire turistică și înregistrați în Sistemul Integrat de Evidență a Turiștilor (SIET). MDRT are acces doar la datele statistice (de tipul numărul de turiști cazați într-o structură de primire turistică, câți sunt străini, din ce țări provin, câți sunt bărbați și câți sunt femei etc.) ale turiștilor cazați în structurile de primire turistică și înregistrați în SIET”.
infoÎn ceea ce privește evidența turiștilor, SIET va conține exact aceleași date pe care le conține în prezent „Fișa de anunțare a sosirii și plecării turiștilor”, pe care fiecare turist o completează în momentul în care se cazează (potrivit Hotărârii Guvernului nr. 237/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la accesul, evidența și protecția turiștilor în structurile de primire turistice). Singura diferență este că, prin SIET, aceste date vor fi disponibile în format electronic.
„Datele personale completate de turiști în „Fișa de anunțare a sosirii și plecării turiștilor” vor fi disponibile, odată cu implementarea SIET, la fel cum sunt și în prezent, numai angajaților Ministerului Administrației și Internelor, așa cum prevede legislația în vigoare”, precizează reprezentanții MDRT.
Referitor la scrisoarea adresată săptămâna trecută de Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), MDRT precizează că proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 237/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la accesul, evidența și protecția turiștilor în structurile de primire turistice se află în dezbatere publică și că, în urma discuției cu reprezentanții FIHR, s-au identificat aspectele din textul proiectului care au iscat neînțelegeri și au fost reformulate pentru a fi și mai clare.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

Ramai alaturi de noi?
Aboneaza-te și vei primi gratuit revista Horeca Romania.
Abonează-te
© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302