Lecții (încă) neînvățate de operatorii horeca, privind securitatea la incendiu
Improvizații la instalația electrică, deficiențe privind existența și funcționalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, lipsa autorizației de securitate la incendiu. Sunt doar câteva dintre neregulile descoperite de specialiștii în domeniul apărării împotriva incendiilor, în urma controalelor desfășurate weekend-ul trecut, la nivel național, la mai multe unități horeca.
“în perioada 26-28 februarie a.c., la nivel național au fost derulate o serie de acțiuni integrate pentru prevenirea și combaterea faptelor care afectează siguranța persoanelor, avutului public și privat derulate la unități alimentație publică – baruri, restaurante, cluburi, discoteci, săli de spectacole, unități de turism (hoteluri, pensiuni), precum și la spații comerciale si piețe agroalimentare.
Aceste activități au fost desfășurate de către inspectorii de prevenire din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență, alături de reprezentanți ai inspectoratelor de poliție, ai inspectoratelor de jandarmi și reprezentanți ai altor autorități cu atribuții de control”, se arată în comunicatul IGSU.
Astfel, în cele 321 de controale desfășurate, la nivel național, în perioada de referință au fost constatate 719 deficiențe, dintre care 126 au fost înlăturate pe timpul verificărilor. în urma controalelor au fost aplicate 533 de sancțiuni (375 avertismente și 159 amenzi contravenționale) în cuantum de 606.500 RON.
Principalele nereguli identificate de specialiștii în domeniul apărării împotriva incendiilor au constat în: improvizații la instalația electrică, nemarcarea cu iluminat de siguranță a căilor de evacuare și a hidranților interiori, deficiențe privind existența și funcționalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, lipsa autorizației de securitate la incendiu, neefectuarea lucrărilor de întreținere și de reparare a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor.
“Asigurarea climatului de siguranță la nivelul comunității și crearea culturii de securitate rămân principalele obiective ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și unităților subordonate și reprezintă elementele fundamentale ce susțin activitățile derulate în sprijinul și pentru cetățean”, se mai arată în comunicatul IGSU.